De ce se albesc icrele?

teoria presiunii osmotice

by drdiscus

 
 
      Visul oricarui discusar este sa reproduca discusi insa de multe ori se loveste de o problema - apa.
 
Ce fel de apa trebuie sa avem pentru a avea pui de discusi sau de ce trebuie sa avem o apa moale pentru a reproduce discusii?
 
In randurile care urmeaza voi incerca se explic unul dintre mecanismele prin care apa influenteaza icrele de discus si anume presiunea osmotica.
 
De ce este asa importanta? Icra de discus este ca o minge de fotbal. Balonul mingei de fotbal, care tine aer, corespunde cu membrana icrei. Aceasta membrana este semipermeabila. Concentratii mari de saruri nu pot strabate toata membrana. Moleculele mici de apa, pe de alta parte, o pot strabate. Aceasta membrana semipermeabila previne moleculele mari de saruri din celula sa paraseasca interiorul ei, mentinand un echilibru. Datorita acestui mecanism, moleculele de apa intra in interiorul celulei din afara cand in celula este o concentratie mica de saruri. Acest proces continua pana cand presiunea creeata in interiorul celulei previne intrarea altor molecule de apa. Aceasta este presiunea osmotica. Atunci cand in apa din acvariu sunt multe minerale(apa dura), presiunea osmotica a apei este mare, ducand la zbarcirea icrelor sau la spargerea lor.
 
Concluzie: presiunea osmotica a apei din bazinul de reproducere trebuie sa fie mai mica decat cea a icrelor, altfel este una din cauzele pentru care se albesc icrele.  
 
 
Nota: Pentru comentarii si discutii accesati forumul DCR.