tibi_craiova wrote:
...acum cateva saptamani am observat o valoare a kh de 4 grade si un gh de 6 grade.
Banuiesc ca la iesirea din osmoza, adica asta era valoarea masurata a duritatii permeatului si nu a apei din acvariu, sau? Cu ce masori? Chimic sau electric? dGH sau µS/cm? Banuesc ca masori cu tester chimic pentru ca dai valorile dKH si dGH. Daca-i asa n-o sa ai valori usor de apreciat, pentru ca testele chimice au o toleranta prea mare pentru a reda o valoare suficient de exacta, care sa-ti ofere informatii sigure despre starea membranei. Cu toate astea, stiind ca 33µS/cm = 1°dGH, valoarea de 6°dGH, masurata chimic, daca-i intr-adevar cea a permeatului, masurata direct la iesirea din osmoza, releva o functionare anormala. Nu-mi pot da seama care ar putea fi cauza efectului, in afara de distrugerea membranei.
tibi_craiova wrote:
...am schimbat cele trei filtre,...am facut un test si: kh=0, gh=0
Care filtre anume? filtrul cu carbune, cel fin si membrana? sau prefiltre care se aflau inaintea instalatiei RO? Banuiesc ca te referi la cele din tuburile osmozei, ca altfel nu cred ca doar schimbarea prefiltrelor aflate inaintea osmozei ar fi redus duritatea permeatului la 0°dGH.
tibi_craiova wrote:
...dupa 2 zile de schimburi masive de apa, cca 300l apa osmoza, masor valorile si SURPRIZA: kh=2,gh=3.
Intreb din nou, ca sa fiu sigur: te referi la permeat sau la apa din acvariu? daca a fost instalata o membrana noua, o deviere de la valoarea normala care este de cel mult 25µS/cm, deci 2/3 din 1°dGH, cat ar trebuii sa ramana valoarea duritatii permeatului mai multi ani de zile, chiar daca functioneaza neintrerupt, poate sa rezulte doar daca-i defecta membrana.
tibi_craiova wrote:
...mai trebuia schimbat ceva? am gresit eu folosind osmoza non stop?
In nici un caz! Chiar daca schimbai doar membrana trebuia sa se mentina valoarea duritatii permeatului mult sub 1°dGH timp de mai multi ani. In cel mai grav caz se colmateaza filtrul fin cu impuritati sau cu rugina din eventuale conducte de fier ale instalatiei de apa si s-ar fi redus debitul, dar n-ar fi crescut duritatea permeatului.
tibi_craiova wrote:
...valorile sunt nemaipomenite in momentul asta dar fa un calcul simplu:in 2 zile sa modificat de la 0si 0 la 2 si 3=> peste 2 zile?
Tocmai asta-i problema! Chiar daca sunt valorile duritatii bune acum, nu te poti astepta sa se pastreze o perioada lunga de timp, pentru ca membrana defecta nu-si va pastra proprietatile actuale, ci se va defecta rapid, din ce in ce mai mult. Probabil un defect de productie, sau si mai rau, o membrana care n-a fost noua, ci una folosita pana cand s-a considerat ca se apropie timpul sa se defecteze si a fost inlocuita din motive de precautie si refolosita in instalatia actuala.
tibi_craiova wrote:
...raspunsul lor cand le-am zis ca am kh=3? ca e perfecta apa e in normele admise si nu e nici o problema.
Calitatea membranei nu se apreciaza dupa cerintele care se impun la calitatea apei potabile, pe care le satisface intr-adevar, ci dupa normele de calitate in care trebuie sa se incadreze valorile permeatului rezultat din filtrarea printr-o membrana aflata in stare de buna de functionare. Si e clar ca pe acestea nu le satisface. Cere sa fie schimbata si reclama la conducerea intreprinderii/firmei raspunzatoare deficientele produse.
tibi_craiova wrote:
...ma gandesc ca poate l-am folosit eu excesiv si asta o dauna. Poate trebuie sa astept pana se umple rezervorul lui si tocmai dupa aceea sa iau apa. Eu l-am lasat deschis asa cu picatura.
Nu-mi pot inchipui asa ceva, pentru ca dupa ce a parasit permeatul membrana nu mai conteaza pentru aceasta ce se intampla in afara ei. Sper ca n-ai folosit apa mai calda de 30°C la intrarea in instalatie! O alta cauza a defectarii ar putea fi accesul clorului la membrana, dar filtrul cu carbune ar trebuii sa elimine cantitati de clor care se incadreaza in limita permisa in apa potabila. Eu am mai recomandat cu catva timp in urma folosirea unei filtrari mai intense cu carbune, eventual dublarea filtrelor, pentru ca am mai cunoscut un caz de defectare rapida din cauza asta. Este cazul colegului nostru @Mark.