Gelatina sub forma de foi se inmoaie 10min in apa rece. Se cantaresc 500g de mixtura, pentru care se folosesc 6 foi de gelatina stoarse de apa, care se topesc intr-o cana sau ibric de metal, asezat intr-un vas cu mai multa (2-4L)apa fierbinte, aproape de fierbere. Dupa topire se adauga gelatina la cele 500g de mixtura aflata la temperatura de ca. 10-15°C, in timp ce se amesteca cat se poate de repede cu un mixer. Amestecarea trebuie sa fie terminata in maxim 15 secunde, dupa care se pune mixtura in punga pregatita dinainte si se preseaza intre doua placi de sticla jivrata marunt, pentru ca altfel nu poate fi mutata pe alt suport, fara sa fie deformata. Placa de mixtura trebuie sa fie mai subtire de 1cm, pentru ca altfel se altereaza carnea inainte de a se congela, din cauza ca nu se raceste la timp pana in mijloc, si trebuie sa fie asezata pe un grilaj de metal, pentru a asigura un contact cat mai bun cu temperatura din congelator. Daca se face doar o singura placa se recomanda asezarea acesteia pe o tava de metal, in contact direct cu elementul racitor al congelatorului. Chiar si la forma si dimensiunea asta dureaza mai multe (5-8 ore) pana se congeleaza toata. Daca nu se lasa distanta de ca. 1cm intre placi poate sa dureze congelarea mai mult de 24 de ore. Forma de bara rotunda(salam) prelungeste foarte mult timpul necesar congelarii.
|