It is currently Thu Mar 28, 2024 11:44 am

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: Confectionare reactor CO2- eficient si sigur
PostPosted: Fri Feb 15, 2013 1:13 am 
Offline

Joined: Fri Feb 15, 2013 12:45 am
Posts: 61
Location: Navodari <*))){
Dragi impatimiti ai acvaristicii, deschid acest topic, pentru ca in ultimul timp am fost asaltat de tot felul de intrebari legate de reactorul CO2 pe care il folosesc. Unii dintre forumistii romani ii zic ,,reactorul Bitanu,, Ha! Da de unde?! :lol:
Desi acesta este utilizat de ceva vreme de unii dintre noi si tot a fost aratat pe forumuri, mi-am zis sa prezint cumva construirea lui pe etape si sa fie vazut la lucru.
Cred ca acest reactor este peste cel mai bun reactor care se gaseste in comert la noi si pentru noi, avand eficienta catre 100%, siguranta si simplitate in utilizare fata de reactoarele interne inestetice si care se imbacsesc foarte repede.
Acest reactor poate fi folosit (dar si pentru a fii eficient) la acvarii de peste 100 litri si la o pompa de recilculare sau filtru de apa extern cu debit minim de 700 l/h prevazut de constructor.

Reactorul meu, pus la treaba:


Image



Construirea reactorului si explicatii:

Filtrul de apa retea are intrare si iesire de 1/2, 3/4 etc. si diferite marimi ale paharului (5,7,10 etc). Pentru un acvariu de pana in 200 litri recomand unul de marimea 5, iar pentru unul de peste 200 recomand unul de 7.
Asadar, i-am montat doua coturi si doua stuturi pentru furtun. La imbinari (pe filet) am folosit teflon pentru instalatii sanitare (nu este recomandat caltiul de canepa).
Atentie la alegerea stuturilor in/out, sa se faca in functie de furtunele filtrului extern de apa si pentru a nu lua din debit. De exemplu, filtrele JBL e700/e900 au furtun de 12/16 echivalent 1/2 si e1200 are furtun 16/12 echivalent 3/4. Eu recomand sa se renunte la sray-barr-ul OUT cu care vine filtrul si schimbarea furtunelor mai ales in cazul utilizarii unui filtru JBL e900, care este cel mai intalnit la noi, de la 12/16 la unele 16/22 si prinderea lor sa se faca cu coliere metalice tip auto, renuntand si la piulitele de plastic care devin inutile in acest caz. Spun astea pentru ca in timp, datorita actiunii bacteriilor din procesul de filtrare si a incarcaturii biologice, se reduce mult debitul initial al pompei.


Am dat doua gauri cu spiral de 3,5mm (dar asta depinde de metoda aleasa pentru a introduce CO2-ul) in corpul unui filtrului de apa retea, chiar dupa intrarea apei (a se urmarii semnul IN) in corp, si am infiletat fortat pe rand cate un mini-robinet metalic pana ce si-a facut filet in corpul de plastic, si apoi le-am reinfiletat dupa ce am pus pe filetul metalic niste banda de teflon. Atentie foarte mare la punctul in care urmeaza sa faceti gaurile in corpul filtrului, ca nu cumva sa dati de metal si sa largiti gura in plastic. Al doilea robinet este optional, prin acesta facandu-se numai ,,aerisirea,, reactorului, dupa operatiunea curatarii filtrului de apa (in situatia cand reactorul este ,,legat,, dupa filtrul de apa), a pompei de apa sau a furtunelor tur - retur. In stutul celui de-al doilea mini-robinet prin care se face asa-zisa aerisire, se poate ,,infige,, o bucata de furtun C02 pentru a nu uda interiorul mobilierului in timpul operatiunii.
Se poate folosii si metoda cu montarea unui T-eu de plastic care se monteaza inaintea reactorului, prin intermediul caruia se face intrarea gazului CO2 in apa.

Am infasurat teflon pe capatul unei bucati de pexal 3/4 (se poate folosi si teava ppr de 20) dupa care am introdus-o prin rasucire fortata in orificiul central din corpul filtrului. Capatul de jos al acestei tevi trebuie sa ajunga pana la 1-1,5 cm de fundul paharului.

Image

Am taiat o bucata de burete (de la un filtru mai vechi) in forma circulara, i-am dat o gaura pe mijloc. La introducerea sa in paharul filtrului acesta nu trebuie sa fie comprimat, ci trebuie sa intre lejer. Rolul acestui burete este de opri bulele super-fine care ar da sa iasa pe refulare.
Varianta, mult mai eficienta (pentru a sparge mai repede si mai bine bulele de CO2), aceea de a umple tot interiorul cu bioballs-uri (le recomand), inele ceramice clasice (acelea pentru filtrarea exclusiv biologica gen Sera Siporax, JBL Micromec etc., nu sunt indicate pentru ca in timp se vor umple cu bacterii), burete/plasa de dus sau pietricele (diametru 1-3 cm). Atentie la umplere, sa nu fie astupat cumva capatul tevii (obturat).

Image

Cheltuieli aproximative:
-carcasa filtru: 45-100 lei. Preturile variaza in functie de: dimensiunea carcasei, marca si magazin. Sunt pe piata asemenea carcase de filtre care au in cutie si suport de perete/mobilier.
-2 stuturi furtun si 2 coturi de bronz: 15-25 lei. Se pot folosii si coturi, mufe si adaptari din plastic, tip gradinarit. Folosirea coturilor si a stuturilor de bronz nu cred ca afectecteaza vietatile din acvariu, si o spun din experienta.
-doi mini-robineti metalici: 12 lei.
-2 coliere furtun tip auto: 4 lei.
-rola teflon instalatii: 5 ron.

Timp aproximativ de executie: 20-40 min.

Atentie! Preturile difera de la zona la zona si de la magazin la magazin. Succes si spor la treaba!


Succes si spor la treaba!


PS: Pentru cei care: nu au timp, chef, nu gasesc componente, nu le au cu migaleala, sau pur si simplu, le este frica ca vor strica materialele, le pot veni in ajutor cu executia la comanda a acestui tip de reactor. Nu o fac pentru reclama, ci pentru a veni in ajutorul acvaristilor.
tel. 0740217673 Daniel Bitanu. Respect!

Daca este considerata reclama, rog un administrator sa stearga sau sa editeze prezentul subiect.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Confectionare reactor CO2- eficient si sigur
PostPosted: Fri Feb 15, 2013 1:42 am 
Offline
User avatar

Joined: Mon Aug 16, 2010 5:31 pm
Posts: 1204
Location: tg mures
:goodpost:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Confectionare reactor CO2- eficient si sigur
PostPosted: Fri Feb 15, 2013 1:59 am 
Offline
User avatar

Joined: Mon Jul 25, 2011 9:30 pm
Posts: 658
Location: Roman
:goodjob: recomand acest tip de reactor, in cazul meu a fost singurul care a facut cu adevarat fata la un bazin de 450l, obtinand garantat o dizolvare de 100% a co2-ului :good2:

_________________
"The fish doesn't think because the fish knows everything"
"Viata este ceea ce ti se intampla in timp ce esti ocupat sa faci alte planuri." – John Lennon
Prichindeii mei
R.I.P.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Confectionare reactor CO2- eficient si sigur
PostPosted: Fri Feb 15, 2013 3:26 pm 
Offline

Joined: Fri Feb 15, 2013 12:45 am
Posts: 61
Location: Navodari <*))){
Deja e cu boldul infipt la avizier? ;)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Confectionare reactor CO2- eficient si sigur
PostPosted: Fri Feb 15, 2013 4:04 pm 
Offline
User avatar

Joined: Wed Jan 18, 2012 12:59 pm
Posts: 709
Location: (Piatra-Neamt) Helsinki - Finland
bitanu wrote:
Deja e cu boldul infipt la avizier? ;)

Pai.... ai nimerit intr-un loc unde.... "lucrurile bune" sunt apreciate ;) Spor

_________________
Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Confectionare reactor CO2- eficient si sigur
PostPosted: Fri Mar 15, 2013 9:15 pm 
Offline

Joined: Fri Feb 15, 2013 12:45 am
Posts: 61
Location: Navodari <*))){
Modelul DUO

Pentru acvariile mai mari de 600-700 litri, eu recomand ca acesta sa fie deservit de doua asemenea reactoare de marimea 7 sau 10 (model SOLO ), legate in serie (unul in continuarea celuilalt), alimentate de o singura sursa de CO2, dar impartita printr-un T-eu, urmat de cate un reglaj de perfuzie (sau un robinet), cate un numarator de bule pentru contorizarea individuala si cate o valva antiretur.

Iata un asemenea model de reactor DUO, recomandat pentru acvarii de peste 600 litri:

Image

Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Confectionare reactor CO2- eficient si sigur
PostPosted: Wed Sep 09, 2015 4:41 am 
Offline
User avatar

Joined: Fri May 15, 2015 7:42 pm
Posts: 20
Location: Bucuresti
Ti-am trimis un pm in caz ca mai confectionezi reactoare :D


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Aripi spre viata
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group