It is currently Thu Feb 27, 2020 8:55 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Ramirezi
PostPosted: Sat Mar 27, 2010 9:44 am 
Offline
User avatar

Joined: Sun Feb 21, 2010 5:24 am
Posts: 150
Location: Dr. Tr. Severin
Microgeophagus ramirezi

"Cichlida fluture" a fost descoperita in Aprilie 1947 de catre M. V. Ramirez si de H. Blass. Prima descriere in literatura de specialitate este anonima si a fost publicata in "The Aquarium", numarul din Aprilie 1948. Pestele se incadreaza taxonomic, alaturi de Altispinosa (originar din Peru) in Ord. Percomorphi, Subord. Percoidea, Fam. Cichlidae, Genul Microgeophagus. Incadrarea initiala in genul Papiliochromis, fost Apistogramma, fiind incorecta, deoarece exista deosebiri atat morfologic cat si comportamental, dar si unele asemenari cu reprezentantii Genului Geophagus, s-a decis infiintarea unui nou gen cu doua specii, Ramirezi si Altispinosa.

Iata cateva diferente: reprezentantii genului Microgeophagus au corpul inalt, comprimat lateral, diferentierea dupa colorit a sexelor este relativ dificila, absenta unui net colorit de averizare la femelele cu icre sau pui, poligamie moderata, ambii parinti avand grija de pui, pe cand reprezentantii genului Apistogramma au corpul alungit, cilindric, femelele cu icre sau pui au un colorit de avertizare distinct, consistand din pete negre pe un fond galben, diferentele de dimensiuni si colorit dintre masculi si femele fiind foarte mari (in general masculii sunt dubli fata de femele ca dimensiune), poligamia este accentuata, masculii avand "haremuri" de aproximativ 4 femele, care ingrijesc singure puii, masculul aparand teritoriul. Mai nou exista voci care sustin ca de fapt Altispinosa si Ramirezi apartin unor genuri diferite si trebuie clasificati ca atare, Altispinosa asemanandu-se mai mult cu speciile mici de Biotodoma, precum si datorita structurii diferite a dorsalei si a coloritului diferit al capului si corpului
Arealul geografic: Ramirezi este gasit in vestul bazinului hidrografic al fluviului Orinoco, incepand cu cursul mijlociu al fluviului pana in delta, in asa numitele IGUARAPE - campii inundabile.
Fiind un peste popular, are mai multe forme, dintre care la noi sunt comercializate trei:
Forma salbatica - este cea mai mica din punctul de vedere al dimensiunilor - doar 6,5-7 cm masculul, femela fiind ceva mai mica. Aceasta forma este cea mai colorata. Pestii maturi se recunosc prin faptul ca au inotatoarele dorsala si anala rotunjite, iar caudala este in forma de vasla; a treia radie a dorsalei este foarte inalta, atingand 3,5 cm. Aceasta forma a sosit la noi prin filiera germana, fiind mai rara.
Forma cea mai raspandita la noi este cea voalata.
Pestii sunt mai mari, masculii atingand 7,5 cm. Coloritul lor este mai putin intens decat al formei salbatice.
Inotatoarele neperechi sunt ascutite, coada are forma de evantai, dar este si concava in acelasi timp. Varful inotatoarei dorsale la masculi este rasfrant, caracteristica ce se accentueaza odata cu inaintarea in varsta. Aceasta forma a fost creata de un crescator din Hong Kong.
Exista si forma xanthocromatica, adica aurie, avand numai pigmentii rosu si galben. Este a treia forma care a inceput sa se gaseasca si la noi, ca raritate. Mai exista o forma - aceea "balon".
Datorita penibilei degenerari a acestui peste superb, pestii care se gasesc la noi au niste culori spalacite, cel mai des nuante de gri. Iata cum ar trebui sa arate din punct de vedere coloristic: Buzele sunt de o culoare albastru metalic intens , continuandu-se cu o linie de aceeasi culoare pana dupa ochi, unde se rasfrange in sus. Pe cap mai apar diferite linii si pete de aceiasi culoare. Botul trebuie sa fie rosu,degradandu-se in portocaliu, apoi in galben pana la mijlocul corpului, unde se afla o pata mare de culoare neagra. Un arc de cerc vertical, de culoare neagra traverseaza ochii de un rosu intens.Vazut din fata, pe fruntea pestelui (usor deasupra ochilor) se observa doua pete negre, care pot fi unite, foarte pronuntate cand pestele este excitat. Jumatatea posterioara prezinta irizatii albastre. Cand pestele este stresat, irizatiile dispar, fiind inlocuite cu niste dungi de un gri mai mult sau mai putin intens. Pata rosie de pe burtica este specifica femelelor (criteriu de dimorfism sexual). Inotatoarele pectorale sunt transparente, restul fiind portocalii cu marginile rosii. Inotatoarele dorsala, caudala si anala prezinta puncte albastre. Dorsala are primele trei radii negre. Tot pe dorsala mai poate aparea o pata neagra deasupra peteide la mijlocul corpului. Inotatoarele abdominale au primele radii negre, ce se continua cu cateva radii de un albastru metalizat.

Dimorfismul sexual este destul de pregnant, masculul avand fruntea mai inalta, inotatoarele ceva mai mari. A treia radie a inotatoarei dorsale este mai inalta la masculi.
Femelele au zona pelvica de o culoare rosu carmin, culoare ce devine mai intensa incepand cu perioada prenuptiala. Aceasta culoare este absenta la mascul.
Durata vietii acestui peste (in conditii ideale) este de 3, maximum 4 ani.
Tot in conditii ideale pestii ating maturitatea sexuala la 3-4 luni.

Comportament in acvariu
In general linistiti, Ramirezi pot fi tinuti intr-un acvariu comunitar. Totusi sunt extrem de agresivi fata de membrii de acelasi sex ai propriei specii. Se bat tot timpul, exemplarul dominant "vanand" neincetat pe ceilalti, in cel mai fericit caz rezultatul fiind inotatore distruse. Drept urmare se va tine DOAR o pereche intr-un bazin cu ascunzisuri, pentru ca femela sa scape de "atentiile" unui mascul supraexcitat, atunci cand ea nu poate depune. La depunere devin agresivi, dar de regula se linisrsc in cel mult doua zile, timp in care fie ei, fie ceilalti pesti mananca ponta. Pot fi tinuti cu Discus, cu rezerva ca apa este prea calda, scurtandu-se durata de viata, cu characidele mici sud-americane, cu Corydoras si Loriicariidele mai mici. Nu pot face fata celorlalte Cichlidae in disputele teritoriale, asa ca e bine sa fie evitate. Sunt incompatibili cu Ciprinidae-le (chestiile gen carasi si Labeo), precum si cu pestii activi noaptea, care i-ar ucide prin stress acumulat,nelasandu-i sa doarma. La introducerea intr-un bazin comunitar trebuie sa se tina cont de spatiul vital al unai perechi de Ramirezi, si anume 30*40 cm. Bazinul comunitar ideal ar avea deci lungimea minima de 65 cm, latimea minima de 35, iar inaltimea de 45 cm.
Temperatura minima pentru Ramirezi este de 23 gr.C, iar cea maxima 27 gr.C, temperaturile sub 23 gr.C si peste 27 gr.C duc la scurtarea vietii pestelui.
In general, e bine ca temperatura in acvariu sa fie de 24,5 - 25 gr.C, la reproducere crescand-o la 27-28 gr.C.


Hrana
Ca hrana vie recomand numai larvele de Chironomus de apa sarata (cunoscuta ca "libelule") si Artemia salina. S-ar mai putea administra, cu riscurile de rigoare, dafnii si ciclopi.
Daca exista dubii in privinta lor e bine sa fie congelate.
Viermii tubifex sunt total contraindicati. In primul rand sunt vectorii principali ai bolilor si parazitilor in acvariu.
In al doilea rand datorita poluarii contin metale grele, ceea ce ar putea otravi pestii. In al treilea rand familia Tubicidae nu are reprezentanti in biotop si de altfel intreaga America de Sud.
Artemia salina tanara sau matura, vie sau congelata este un aliment excelent, ce nu prezinta nici un risc. Este echivalentul unor crustacei cu carapace moale (altii decat Daphnia) din biotopul pestelui.
Enchitraeus si larvele de tantar sunt foarte bune, dar trebuie administrate in cantitati mici, de 2 ori pe saptamana. In caz de dubii in privinta hranei vii de provenienta nesigura, este bine ca aceasta sa fie spalata, scursa si congelata..
Sunt pesti dificil de intretinut, datorita pretentiilor de hrana si de apa, dar si mai dificil de reprodus.
Au o mare sensibilitate la nitrati si nitriti, la amoniacul solvit, in acest sens fiind folositi, ca si membrii fam. Papiliochromis, ca specie-indicator pentru Discus, fiind mai sensibili la chimismul apei. Daca mor fara vreo cauza aparenta si nu se intervine, atunci Discusii pot muri.
Bazinul pentru Ramirezi trebuie sa fie unul de minimum 25 l.

Valoarea pH-ului trebuie sa fie 6,5, iar duritatea - cat mai mica.
Acest lucru se poate realiza prin filtrarea cu turba neagra si/sau adaos de apa distilata.
Schimburile partiale de apa sunt cruciale: o treime din apa bazinului saptamanal.
S-a remarcat o mare sensibilitate la cloruri si clorati, asa ca folosirea unui produs anticlor ar fi salutara.
Ca substrat se poate folosi nisip grosier inchis la culoare.

Reproducere

Reproducerea in natura
Masculii se separa de card si ocupa un teritoriu de aproximativ 40*40 cm, in mijlocul caruia sapa o gropita. Aceasta faza dureaza 2- 3 zile, timp in care masculul este foarte agresiv, chiar si cu femelele. Doar dupa aceea sunt acceptate si are loc depunerea. Femela insa nu depune toate icrele cu un singur mascul, ci mai depune cu un alt mascul. Masculul are grija singur de ponta si pui.
Reproducerea in acvariu
Activitatea prenuptiala
Culorile se intensifica. Se observa lupte intre viitorii parteneri. Daca unul din ei fuge si incearca sa se ascunda sau sta la suprafata intr-unul din colturi, este bine ca acesta sa fie scos, altfel risca sa fie omorat.

Odata ce lupta s-a incheiat prin remiza - este vorba de o testare a potentialului partener - si perechea stabilita, pestii vor cauta un loc sa depuna, un loc mai retras, unde vor sapa o gropita in substrat sau vor alege o piatra plata. Se poate sa aleaga chiar sticla acvariului, desi foarte rar. .
Reproducerea propriu-zisa
Odata ce locul ales a fost curatat meticulos cu gura de catre ambii parteneri, femela face cateva treceri false, dupa care incepe sa depuna icrele in siruri mici. Masculul o urmeaza fecundand icrele. Ponta are un aspect circular.
Trebuie sa spun ca sunt atipici pentru ciclide, in sensul ca sunt parinti execrabili, pierzandu-si instinctul de a ingriji icrele si puii, astfel ca fie "uita" de icre, ventilandu-le rar sau manifesta un exces de zel, curatand obsesiv icrele, astfel ca in scurt timp nu mai ramane nimic. Situatia se imbunatateste odata cu aparitia alevinilor, parintii manifestand un oarecare interes. Dar cel mai frecvent icrele sunt consumate din prima sau a doua zi. Sunt foarte nervosi si cel mai mic stress duce la consumarea pontei si alevinilor.

Exista doua tipuri de crestere a puilor, singuri in acvarii aproape”sterile” sau impreuna cu parintii in acvarii amenajate cu substrat si plante. Presupunand insa ca lucrurile merg bine si icrele nu sunt canibalizate sau sufocate de Saprolegnia puii eclozeaza la 28 grade dupa 50-60 de ore, iar dupa alte 4 zile inoata liber.In acest moment este bine sa incepem hranirea lor , ca prima masa recomand infuzorii, apoi dupa 1-2 zile artemia proaspat eclozata in combinatie cu infuzori pt inceput apoi doar artemia. Schimbul de apa se va face minim odata, sau de doua ori pe zi cam 25 la suta din capacitatea bazinului. Aceste schimburi ajuta la dezvoltarea mai rapida a puilor. Cand puii ajung la doua saptamani se poate reduce treptat temperatura din bazin la 26 C. In acest moment puii ar trebuii sa-si fi dublat deja lungimea pe care au avut-o la eclozare.Dupa a 15 sau a 18 zi de viata puii bine hraniti iau forma pestilor adulti cu toate ca inca sunt aproape transparenti. La 3 saptamani puii ar trebuii sa aibe deja aprox. 8mm, se hranesc cu orice pot prinde, fulgi uscati, daphnia, ciclopi, artemia...
_________________
Bun venit in Romania!!! Dati-va ceasul cu 50 de ani inapoi!!!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ramirezi
PostPosted: Sat Mar 27, 2010 2:59 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 16, 2010 11:11 pm
Posts: 2603
Location: 25856-St. Peter-Ording
Esti pe cale sa ne convertesti. ;)

_________________
O suta de ani trec mult mai repede decat credeam in tinerete.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ramirezi
PostPosted: Sat Mar 27, 2010 3:44 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Feb 21, 2010 5:24 am
Posts: 150
Location: Dr. Tr. Severin
Am o pereche ce tot depune in acvariu cu discusi. Nu mai am spatiu ca as mai trage vreo cateva serii de ramirezi.

_________________
Bun venit in Romania!!! Dati-va ceasul cu 50 de ani inapoi!!!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ramirezi
PostPosted: Sat Mar 27, 2010 3:49 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 16, 2010 11:11 pm
Posts: 2603
Location: 25856-St. Peter-Ording
Tu trage seriile, ca rezolvam noi spatiul, daca nu-i dai scumpi. Sau crezi ca nu scapi de ei?

_________________
O suta de ani trec mult mai repede decat credeam in tinerete.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ramirezi
PostPosted: Sat Mar 27, 2010 9:07 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Feb 20, 2010 10:11 am
Posts: 1660
Location: Focsani
Si la mine sunt 2 perechi de rami in acvariu .Cel putin una dintre perechi depune si sunt chiar haiosi cind se infoaie la discusii care se apropie prea mult de cuibul lor . Icrele cred ca le maninca noaptea ancistusii deoarece am vreo 20-30 de pui de vreo 2 luni pe care nu am reusit sa-i prind .

_________________
poze


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ramirezi
PostPosted: Sun Mar 28, 2010 12:12 am 
Offline
User avatar

Joined: Sun Feb 21, 2010 5:24 am
Posts: 150
Location: Dr. Tr. Severin
Ancistrusii sunt vinovati de disparitia icrelor. Am surprins masculul meu de ancistrus calare pe cuib cu parinti pe capul lui.

_________________
Bun venit in Romania!!! Dati-va ceasul cu 50 de ani inapoi!!!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ramirezi
PostPosted: Sun Mar 28, 2010 1:05 am 
Offline

Joined: Sun Feb 21, 2010 10:40 am
Posts: 528
Location: stalpeni/ jud. arges
din cei 6 ramirezi care ii am pana acum nu au depus deloc. nici nu am avut timp sa ii urmaresc daca dau semne ca ar depune. oricum ei se bat cam tot timpul si nu m-a interesat inmultirea lor. dupa ce am citit articolul despre ei m-am dus direct la acvariu sa vad care cum sunt. degeaba, pentru ca nu mi-am dat seama.
interesant este unul dintre ei pentru ca are coada precum un caras, adica in partea de jos este dubla si in partea de sus este normala. daca fac rost de un aparat foto mai bunicel o sa ii fac o poza (am mai incercat cu un N82 dar nu am reusit pentru ca fugea intr-una).
am mai citit in articol despre varietatea aurie ca este rara pe la noi. am avut ocazia sa cumpar asa ceva dar am ales varietatea "normala" pentru ca aia mi se pareau hidosi. pur si simplu nu aveau nici un farmec.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ramirezi
PostPosted: Wed Apr 07, 2010 10:19 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 23, 2010 4:10 pm
Posts: 191
Location: Brasov Racadau
Frumos articol...cred ca-mi achizitionez si eu o pereche,m-ai convins...sa vad acum de la cine? :shock: ca nu am de gand sa-i iau din pet shop impreuna cu o duzina de boli...asadar daca are cineva pui, anuntati-ma,a va rog. :drinks:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ramirezi
PostPosted: Sat Jul 03, 2010 4:53 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 16, 2010 9:42 pm
Posts: 1777
Location: Busteni - Prahova/Brasov
Multumim neica pentru articol. ;)

Beny wrote:
Frumos articol...cred ca-mi achizitionez si eu o pereche,m-ai convins...sa vad acum de la cine? :shock: ca nu am de gand sa-i iau din pet shop impreuna cu o duzina de boli...asadar daca are cineva pui, anuntati-ma,a va rog. :drinks:


Poti sa iei ramirezi sanatosi chiar din Brasov. Trebuie doar ....sa vorbesti cu mine. :lol:

_________________
Album
Video
Discusi, filtre, oua de artemia, astaxantina
0723663680

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ramirezi
PostPosted: Wed Dec 08, 2010 11:40 am 
Offline

Joined: Sun Feb 21, 2010 10:40 am
Posts: 528
Location: stalpeni/ jud. arges
am si eu cateva intrebari:
1- mi-au depus niste ramirezi in acvariul in care am niste "pradatori"(ancistrusi, melci pomaceea + discusi). ponta este asezata pe 2 pietricele. sa scot ponta si sa o pun intr-un vas separat sau sa separ si perechea intr-un alt acvariu(care momentan nu mai am loc de el)
2- care este duritatea maxima la care eclozeaza icrele? am facut niste teste si din cate mi-am dat seama este undeva la 10-11 ( mi-a spus cineva, dar sunt ala care pricepe greu si uita repede :P ).
3- femela este cea cu coada "dubla". este vreo sansa sa iasa pui ca ea?


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Aripi spre viata
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group