It is currently Fri Mar 29, 2024 1:11 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 22 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Acvariul meu.
PostPosted: Sun Jan 29, 2017 11:16 pm 
Offline
User avatar

Joined: Wed Jan 25, 2017 9:30 pm
Posts: 21
Location: Suceava
Salut! Asa cum spuneam si in articolul de prezentare ma numesc Mihai, am 48 de ani si locuiesc in Suceava.
Am citit foarte multe articole pe acest forum si sunt impresionat de unele articole cu valoare de lucrare stiintifica.
Mi-as fi dorit un acvariu plantat si maxim 6 discus.
Am ezitat mult in deschiderea acestui topic, pentru ca acvariul meu are doar 54 de litri, din care efectiv doar apa cam 45l. Am luat un filtru JBL e 901 nou, echipat standard. Mai am o cutie cu Sera siporax pe care daca e de folos o pot introduce in filtru.
Ca substrat am cumparat nisip snow-white de la JBL si am pus cam 4 kg in acvariu.
Am pornit filtrul in care am turnat sera filter biostart. Filtrul desi e silentios, il las sa functioneze cam 10 ore pe zi. Am pus in urma cu 4-5 zile cateva rondele Tetra procolor, cum am citit ca ar fi bine pentru formarea/dezvoltarea culturilor de bacterii din filtru. E foarte ciudat ca si dupa 4-5 zile nu s-au dizolvat in apa.
Plante mi-as dori cel putin 2 tufe micute, una de valisneria si una de Echinodorus amazonicus.
Lemne as pune o creanga ramificat de vita de vie de la parintii mei din curte. Via nu a fost stropita in ultimii ani.
Pietre mi-as dori una sau doua preferabil de culoare neagra, inca nu am gasit ceva care sa-mi placa.
Lemnele si piatra insa datorita si volumului mic al acvariului s-ar putea sa iasa din calcul...astept pareri.
Pesti mi-as dori 2, 4, sau 6. Stiu ca discus e peste de grup, de card, dar nu as vrea sa ne chinuim reciproc, iar daca momentan alt bazin nu am as incerca cu 2 sau 4.
In alte acvarii pe care le-am avut de-a lungul timpului,am avut obiceiul de a cumpara si creste pestii de mici. Cu discus insa am avut o experienta nefericita si sunt in impas, in privinta alegerii marimii viitorilor locatari.
Dintre speciile de discus cel mai mult imi plac:
1. pigeon checkerboard
2. pigeon blood
3. red marlboro
In privinta altor pesti de companie pentru discus, ezit sa ma gandesc fie si macar la 2 sanitari corydoras, desi acestia ar face ceva treaba pe fundul acvariului.

In concluzie, astept sfaturi legate de fezabilitatea proiectului, detalii legate de ciclarea filtrului, marime pesti, plante, pesti companie...
Va multumesc anticipat.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Acvariul meu.
PostPosted: Mon Jan 30, 2017 11:06 am 
Offline
User avatar

Joined: Sat Feb 20, 2010 10:46 pm
Posts: 3759
Location: Sibiu
In acel acvariu poți tine pentru maxim 4 luni 6 pui de 5, 6 cm. Apoi vor creste și trebuie mutați. Mai putini nu are rost sa cumperi căci nu se vor adapta.
Fără nisip ca dai repede de probleme la vârsta lor.
Dacă în următoarele 4 luni nu le poți oferi spațiu mai mare atunci mai așteaptă.

_________________
Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rau, ci de cei care ii vad si nu fac nimic sa-i impiedice.
.........................................................................................................Albert Einstein
******My site*******


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Acvariul meu.
PostPosted: Wed May 03, 2017 12:20 am 
Offline
User avatar

Joined: Wed Jan 25, 2017 9:30 pm
Posts: 21
Location: Suceava
Va salut din nou!

mariusvlad wrote:
... atunci mai așteaptă.


Intradevar erau motive intemeiate sa mai astept, pentru a-mi revizui cunostintele(in special cele legate de filtrare) precum si dotarile tehnice.
Spatiul din apartament nu-mi permitea un acvariu cu latura de 1 metru.
Astfel am gasit si am cumparat unul de urmatorarele dimensiuni 90x45x51 ~206l din care apa efectiv 170-180litri. Acvariul a venit la pachet si cu un filtru UV de 5w caruia i-am cumparat bec nou si garnituri noi.

Astfel acum dotarile sunt:
-Acvariu 90x45x51...180 litri apa
-Filtru extern JBL e901, caruia din 4 sertare i-am umplut 3 sertare cu micromec si siporax
-Prefiltru Eheim 4004320, caruia din 2 bureti, unul i l-am inlocuit cu perlon
-Filtru JBL ProSilent TekAir(burete bolborositor), care momentan va functiona cu pompa de aer HAILEA aci 5501, insa daca situatia o va impune am pus ochii pe o pompa Tetra tec 150
-Filtru JBL UV-C 5W
-Incalzitor Aquael 200W neo
-Lumina e asigurata momentan de o lampa home-made cu leduri RGB cu intensitate si culoare variabila, precum si de un spot Aquael Sunny Leddy Smart 6w.
-Hranitor automat JBL
-Teste urmeaza sa cumpar Salifert pentru amoniu, nitit si nitrat. Cred ca sunt suficiente...corect ? Daca stiti de unde pot fi cumparate astept sugestii pe privat-message.

Acvariul l-am cumparat cu geamul din spate si laterala dreapta colantate cu bleu deschis, iar fundul pe exterior are colant negru. Momentan imi pare ok. Fundul acvariului l-as acoperii cu 5 mm de nisip alb fin, iar ca decor doar o cioata cu 2 anubias nana.
Locatari imi doresc pigeon checkerboard eventual si red marlboro. In cei 180 de litri de apa, ca adulti cred ca 5-6 ar fi deja cam multi. Eu mi-as dori sa-i cumpar pe la 8 cm. Ce parere aveti ?

Deasemeni va rog in conditiile date credeti ca ar fi necesari 2-3 corydoras ? Dar de 2-3 ramirezi ce spuneti ? Eventual vreo 15 neoni ?

O mare problema am in ceea ce priveste filtrul UV. Am citit parerile colegilor care sub 11w nu i-au in discutie, insa in mai putin de 200 de litri daca il las sa functioneze 24/7 iar viteza apei e ok, cred ca filtrul isi face treaba...Acum insa ma intreb cum sa conectez filtrul pe iesirea filtrului extern... Am facut niste poze sugestive dar inca nu am galerie foto...Ma gandesc sa ii fac o deviatie si sa reduc debitul apei pe ramura cu filtrul cu un robinet. Oare reusesc astfel sa obtin o viteza/debit corespunzator unei functionari eficiente a becului de 5 w ? O alta varianta la care ma gandeam ar fi instalarea unei pompe submersibile pe un furtun doar cu filtrul UV. De cati litri ar trebui sa fie pompa ?? Pareri ??

Cu speranta unor sfaturi ingaduitoare, va multumesc anticipat pentru comentarii.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Acvariul meu.
PostPosted: Wed May 03, 2017 11:15 am 
Offline
User avatar

Joined: Mon Feb 22, 2010 7:33 pm
Posts: 1871
Location: Constanta
Nu-ti trebuie pompa speciala pentru uv.UV -ul il montezi pe furtunul canistrei.Tai furtunul canistrei si intercalezi, eventual cu niste coliere uv ul.Ai deja prea multe filtre,pompe si vei face o tornada in bazin.La 200l poti lua 10-12 discusi la 8cm.Pe masura ce vor creste o sa-i mai triezi.Nu lua alt peste pana nu ai o luna cu discusii in bazin.Cu banii de pe teste cumpara discusi pentru ca nu ai nevoie de ele.Daca faci schimburi dese de apa nu ai nevoie de teste.Oricum nu ai sti ce sa faci daca nu-ti ies bine si poti da pestii peste cap.In prima luna te sfatuiesc sa nu bagi nicio cioata pentru a nu avea loc sa se ascunda pestii.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Acvariul meu.
PostPosted: Wed May 03, 2017 11:39 am 
Offline

Joined: Wed Jan 25, 2017 10:41 pm
Posts: 5
Location: Bucuresti
mihai1968 wrote:
Filtrul desi e silentios, il las sa functioneze cam 10 ore pe zi. Am pus in urma cu 4-5 zile cateva rondele Tetra procolor, cum am citit ca ar fi bine pentru formarea/dezvoltarea culturilor de bacterii din filtru.


filtrul trebuie sa functioneze non-stop, se opreste doar atunci cand ii faci mentenanta si nu mai mult de ~ 30 minute, risti o deciclare a filtrului

in cazul tau, folosirea filtrului cu un anumit orar, nu se va cicla nicodata


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Acvariul meu.
PostPosted: Wed May 03, 2017 4:11 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Feb 21, 2010 2:51 am
Posts: 1135
Location: 515800-Sebes
Probabil cu lampa UV de 5w o sa reusesti sa "bronzezi" putin bacteriile si germenii din apa la orice debit mai mare de 10 L/ora. Nu merita sa-l folosesti in conditiile date.

_________________
http://www.transylvaniadiscus.com

Why go saltwater when the best of all fish is found in a South American blackwater environment!?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Acvariul meu.
PostPosted: Wed May 03, 2017 11:14 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Mar 27, 2011 5:07 pm
Posts: 1094
Location: Zalau
Asa cum ti-a spus si @harry, cu uv de 5w nu faci nimic. Asta una la mana. Doi la mana, chiar daca multi colegi ma vor contrazice, eu nu prea vad rostul lampii uv in cresterea discusului. Vorbesc aici din experienta proprie, am incercat foarte multe si am trecut prin multe dealungul anilor si un lucru e sigur: daca vrei sa ai discusi frumosi, trebuie sa renunti la restul "prostioarelor". Asta in cazul in care vrei sa-i cresti. Daca iti iei discusi maturi, mmmda, pot fi pusi intr-un semi plantat, cu putin nisip, cu mai stiu-eu-ce ti-ai dori tu pe acolo, sau ce ai mai vazut ici-colo; dar ori-si-cum ai face, trebuie sa stii ca viata si sanatatea lor e schimbul de apa, hrana buna si nu in ultimul rand, nivelul de importanta sau timpul pe care il acorzi acestui hoby.
Si eu am avut steril, plantat, semi plantat, insa cel mai bine o duc in steril, cu hrana buna si foarte important: o filtrare extrem de buna. Despre schimburile de apa(ca sa ma repet) nici nu mai discutam. Ca sa iti faci o idee, un bazin de 180 l il filtram cu un jbl 1501 si un intern Fan 2. Uite cum a aratat: (spun a aratat, deoarece nu-l mai am)
Image


Iar ce inteleg eu din descrierea ta, tu ti-ai dori de fapt asa ceva:
Image
Pe acesta il mai am. Dar nu pentru mult timp. ;)

_________________
"Aproape toti oamenii pot face fata adversitatilor, dar daca vrei sa testezi caracterul cuiva, da-i puterea." -A. Lincoln


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Acvariul meu.
PostPosted: Thu May 04, 2017 12:23 am 
Offline
User avatar

Joined: Wed Jan 25, 2017 9:30 pm
Posts: 21
Location: Suceava
In legatura cu UV am gasit
SebastianBV wrote:
UV-C 5W, Degerminare partiala la un debit de 50-100 litri/ora

Astfel pentru inceput am decis am sa conectez direct UV-ul pe furtunul de retur, iar daca efectele intarzie sa apara, trec la planul "b", care dealtfel tocmai l-am gasit si pe recomandarile celor de la JBL.
SebastianBV wrote:
O solutie foarte simpla si deloc costisitoare ar fi sa montezi pe retur un Y (nu le am cu instalatiile - sa imparti returul in 2) - un furtun catre UV-C ( si de la UV-C in acvariu) si celalalt furtun direct in acvariu (spraybar). Aici poti jongla cu diametrul furtunului sau cu un robinet daca vrei un debit ideal pentru lampa ta UV-C.

-Teste de apa nu as lua insa ma gandeam ca ar fi de folos, sa-mi fac o parere despre cum se modifica no2, no3 la 24,48,72h de la schimbul de apa.
-E de retinut ideea cu absenta cioatei pentru inceput, precum si ideea cu 10-12 pesti
-Viiorell, ai dreptate, exact asta precizam si anume ca am inteles si retinut procedeul de filtrare: 30-40 de zile non-stop creeaza in anumite conditii cultura de bacterii, care in 30 de minute de pauza(cu ajutorul EON) mor si devin toxice-mortale pentru pesti.
-harry-ab, s-ar putea sa ai dreptate.
-Romeo intradevar, din pozele tale spre al doilea exemplu inclin, dar fara imagini si fara cioatele laterale cu care maschezi filtrele. Cat despre UV ziceam ca il conectez si vad ce efect are, tu insa mi-ai apasat butonul "pauza"...
-Cred ca citatul urmator reprezinta sinteza cresterii discusilor: "sa stii ca viata si sanatatea lor e schimbul de apa, hrana buna si nu in ultimul rand, nivelul de importanta sau timpul pe care il acorzi acestui hoby.".
-Spune-mi te rog jbl e1501 nu era prea puternic pentru 180 l ? Crezi ca la e 901 ar fi necesar si un adaus cu un filtru intern ?

Deocamdata va multumesc si ramane sa-mi mai clarific putin cu ajutorul dumneavoastra, legat de eventualele companii ale discusilor din acvariu. In scurt timp dau drumul la filtru si apoi pana la 30-40 de zile ramane sa caut pestii. Va rog daca puteti avea si sugestii pentru achizitia de pesti...pm. Multumesc.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Acvariul meu.
PostPosted: Thu May 04, 2017 10:07 am 
Offline

Joined: Wed Jan 25, 2017 10:41 pm
Posts: 5
Location: Bucuresti
mihai1968 wrote:

-Spune-mi te rog jbl e1501 nu era prea puternic pentru 180 l ? Crezi ca la e 901 ar fi necesar si un adaus cu un filtru intern ?




nu sunt un expert, dar ca sa iti faci idee eu in 240 L am un eheim profesional 4+ 600 ( plin cu siporax) cu prefiltru eheim debit 1100 L/H si un oase biomaster 350 ( material filtrant stock ) cu un debit de 1200 L/H, pot spune ca nu sunt deplin satisfacut, clar voi baga si un intern pentru suspensiile din apa

din punctul meu de vedere e1501 este sub dimensionat, plus ca debitul real nu este cel din specificatii, valabil pt aproape toate filtrele nu doar JBL


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Acvariul meu.
PostPosted: Thu May 04, 2017 12:21 pm 
Offline
User avatar

Joined: Mon Aug 16, 2010 5:31 pm
Posts: 1204
Location: tg mures
La externe nici eu nu sunt expert(eu folosesc ori sump ori filtre facute de mine), dar pot sa-ti spun ca orice inseamna Eheim bate la fund orice alt extern (cu rezerva la Oase care cu prefiltrul incorporat-nu trebuie sa desfaci filtrul cat il cureti, promite mult), ce vreau sa stii ca la un extern NU PUTEREA DEBITULUI CONTEAZA, daca are un debit real de ~ 700 de litrii pe ora este arhisuficient si optim pentru filtrare biologica, ceea ce conteaza e capacitatea filtrului-cu cat mai mare in litrii cu atat mai bine, normal si calitatea materialului din care e facut la chinezarii pretul e atractiv calitatea e ehh..


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 22 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Aripi spre viata
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group