Discusul sta cu capul in jos

cabinet medical

by Ioan  

       Boala apare mai mult la femele mature intens colorate, se datoreaza imposibilitatii pestilor de a actiona asupra vezicii inotatoare din cauza unei infectii si evolueaza de la normal la simptome vadite in decurs de cateva ore, sau cel mult 1-2 zile. Este o boala greu de vindecat.

       Tratamentul are succes cu atat mai mare cu cat se face mai devreme si se face cu: Clont, Arilin, Flagyl, Metronidazol - 750mg/100L (4 zile), la 28C si ph sub 7, atunci cand boala este provocata de flagelate care, din cauza inmultirii in masa, trec prin peretele tubului digestiv si ataca celelalte organe interne si stemul nervos.

       Ca indiciu se poate considera prezenta masiva a flagelatelor in fecale.

       Medicamentul distruge doar bacterii anaerobe, deci nu pe cele din filtrul biologic. Daca se gasesc relativ putine flagelate se poate banui o infectie cu bacterii, caz in care se trateaza cu antibiotice care contin Nifurpirinol, se gaseste in medicamente din comertul acvaristic. Tratamentul se face in functie de gravitatea cazului cu doza concentrata, 12mg/10L -8 ore la 26�C (este de 5 ori mai concentrata decat doza normala) - cu aerare intensa, urmat de schimb total de apa. La nevoie se repeta tratamentul dupa 2-3 zile cu aerare intensa, sau in cazul simptomelor mai usoare doza normala indicata pe ambalaj sau in instructiunile de folosire, timp de 3-4 zile.

       Nu se filtreaza bilogic datorita timpului scurt al tratamentului, si nu se hraneste pestele bolnav.

       Eurofloxacin, (se comercializeaza in diferite concentratii) in Baytril-2,5% in bazin de carantina, doza concentrata: 25mg substanta activa, respectiv 1ml Baytril 2,5% / 10L, 24 de ore la 26�C, in rest ca la Nifurpirinol. Daca apar la pesti semne de intoleranta fata de medicament se opreste tratamentul imediat.

       Cotrimstada forte, Bactrim forte, solutie Borgal, de ex. 7,5%, este o combinatie intre Trimethoprim si Sulfamethoxazol (Cotrimoxazol); in bazin de carantina: 1,5 tablete de Cotrimstada forte la 100 L sau 20ml Borgal-7,5% /100L. A 2-a si a 3-a zi se schimba 50% din apa si se redozeaza doza pentru volumul de apa inlocuit.

       nota (ADX): pentru discutii si comentarii va sta la dispozitie forumul DCR