Ghidul cuparatorului de pesti Discus

ce trebuie sa stim inainte de a merge la magazin...

by simi

       De destule ori se intimpla ca, in entuziasmul achizitionarii unor noi exemplare de pesti, multi acvaristi incepatori or neinitiati intr-o anume specie sa nu observe unele nereguli la pestii doriti de ei, si sa treca neintentionat cu vederea peste unele semnalmente fizice sau de comportament nu tocmai specifice pestilor pe care doresc sa-i cumpere. Cu gindul de a ajuta acesti acvaristi in alegerea lor, m-am gindit sa prezint unele caracteristici generale dupa care eu ma ghidez cind cumpar pesti, inclusiv Discus.

       Marimea pestelui
       Marimea este, cred eu, factorul cel mai principal aflat in atentia cumparatorului, majoritatea acvaristilor incepatori ducindu-se dupa pestii cei mai mari. Pestii in varsta de doua-trei luni sint mult mai adecvati pentru achizitie. In primul rind, sint tineri, tineretea lor prezentind multe avantaje, printre care puterea de adaptare la noul mediu, cu sanse foarte mari de a se forma in perechi in bazinul acvaristului. Ca o regula generala, cind cumpar pesti, doresc sa-i achizitionez cit de tineri, cam in jurul varstei de trei luni. In general, ii aleg pe cei mai bine dezvoltati, fara teama ca e posibil sa aleg numai, or majoritatea masculi (nu mi s-a intimplat niciodata), dar daca unul sau mai multe specimene prezinta un colorit care ma intriga in mod deosebit, chiar daca sint mai putin dezvoltati, ii aleg pe aceia.

       Culoarea pestelui
       Culoarea pestilor este un alt factor spectaculos, menit sa incinte ochiul privitorului. Pestii virstnici avind culorile mai inchise, mai patrunzatoare, deci, posibil mai atragatori pentru acvaristii incepatori. Pestii tineri au un culorit luminoas, insa la unele specii, precum discusul, culorile doar se intre-vad, si pentru siguranta este bine de vazut din ce parinti rezulta acestia - cumpararea acestor pesti tineri direct de la crescator prezentind avantaje evidente. La fel si achizitionarea lor de la un negustor ce isi alcatuieste invetarul de la crescatori locali renumiti. In prezent, pe piata mondiala exista varietati de discusi frumos culorati insa, din nefericire, parte din ei au un colorit indus hormonal or "imbunatatit" prin hranire cu mancare ce contine mult terpene (caroten). Un colorit general intunecat este un semn clar de stres cronic, cauzat de boala sau mediul in care pestii traiesc .

       Corpul pestelui
       In general, la toate speciile de pesti, corpul nu trebuie sa prezinte leziuni, zolzi lipsa, rani, ulgeratii, fungus sau inotatoare zdrentuite. Daca in partea superioara a ochilor si zona frontala a pestelui se zaresc mici gauri, este un semn ca pestele sufera de, asa numita, "boala gaurilor in cap." Deasemeni, pestii cu abdomenul supt si zona frontala subtiata, aproape ascutita, prezinta semne de malnutritie. Corpul discusului trebuie fie robust, sa aibe o forma rotunda, frumos-discoidala, bine proportionata in raport cu inotatoarele, aproape perfecta, fara deformari. Forma ovaloida a corpului este o caracteristica indezirabila la discus, corpul pestelui nemairotunjindu-se cind se mareste, ramanind oval pentru tot restul vietii, transmitindu-se genetic la generatiile descendente.

       Ochii pestelui
       Se zice ca atunci cind te uiti in ochii unei persoane, ii vezi sufletul. Nu-mi dau seama cit este de plauzibila este aceasta zicala, dar stiu precis ca daca ma uit in ochii pestilor, si ii vad tulburi-alburii, nu este un semn de sanatate. Irisul si pupila ochilor pestilor trebuie sa fie limpezi, luminoase, iar in cazul discusului, specimenele cele mai cautate sind cele care au "albeata ochiului" de culoare rosie.

       Raportul ochi / corp (contributie Dragosdiscus)
       Raportul ochi/corp spune multe despre varsta discusului si conditiile de crestere. Diametrul relativ mare al ochilor in raport cu corpul indica un exemplar mai in varsta decat pare, eventual un individ tarat, care nu va atinge standardele de talie si colorit. De regula, astfel de pesti ies in evidenta prin culori bine definite (datorita varstei) la un corp juvenil. Suferintele in "copilarie" pot marca pe viata un discus.

       Respiratia pestelui
       Respiratia normala a pestilor se desfasoara intr-un ritm calm, constant. Respiratia rapida, agitata poate fi un semn de boala, paraziti, panica or stres acut.

       Apetitul pestelui
       Intotdeauna cind cumpar pesti, de apa dulce sau marini, rog negustorul sa-i hraneasca putin in prezenta mea. Daca pestele devine alert la introducerea mancarii in apa, se indreapta relativ repede spre ea si o consuma cu pofta, sansele ca pestele sa fie intr-o buna stare de sanatate sint foarte mari. Daca pestele nu este vizibil interesat de mincare, raminind pasiv, nu cumpar acel specimen - sansele unei stari avansate de stres, or chiar a unor boli sau paraziti interni sint destul de crescute.

       Escrementele pestelui
       Poate suna bizar, dar un studiu vizual sumar al fecalelor pestilor poate dezvaluii cauzele unor probleme de sanatate interna care, altfel, pot fi trecute cu vederea chiar si de un acvarist mai avansat. Escrementele compacte, scurte si de culoare bej-maroniu-inchis sint semne ca pestele este sanatos, insa daca fecalele sint lunguiete, subtiri si albicioase, este foarte posibil ca discusul sa fie infestat cu paraziti interni.

       Inotul pestelui
       Un peste sanatos inoata degajat in masa apei, fara eforturi vizibile. Inotatoarele stau in pozitie erecta, si se misca lin si regulat. Pestii cu un inot nervos, agitat or excesiv de molcom, sau care stau retrasi in colturile bazinului, cu inotatoarele lipite de corp, nu sint pesti sanatosi.

       Comportament general
       In final, mai uit la comportamentul general al pestelui. Daca acesta nu prezinta semne vizibile de stres sau boli, inoata detasat in masa apei, e alert, maninca bine, interactioneaza normal cu ceilalti pesti din bazin si pare ca, in general, se simte bine in mediul sau -desi nu este intotdeauna o garantie ferma- sint relativ confident ca fac o achizitie buna.

       Am speranta ca acest foarte sumar ghid va ajuta acvaristul sa faca o alegere intr-o mai buna cunostinta de cauza. Deasemeni, pentru perfectionarea acestuia, rog si alti acvaristi experimentati sa adauge or completeze din experienta lor ceea ce probabil n-a fost mentionat.

simi
nota (ADXX): pentru discutii si comentarii va sta la dispozitie forumul DCR