Mortalitate pui 3-4 saptamani (four weeks sindrom)

cabinet medical

by remus  

       Simptome: puii par emaciati, efectiv slabesc deodata, se inchid la culoare, inoata apatici, mai mult stau langa geamuri sau pe fundul acvariului, pentru ca in decurs de cateva ore sa moara. Par ca au abdomenul supt, lipit efectiv, desi numai cu cateva ore inainte se hraneau normal.

       Eu, personal, am observat ca am avut probleme cu puii unor anumite perechi, in timp ce puii proveniti din alte perechi nu aveau nici o problema. Situatie concreta: doua serii de pui, diferenta 4zile intre ele, crescute in bazine separate, de dimensiuni egale, aceleasi caracteristici ale apei, aceeasi hrana, la aceleasi ore si acelasi volum de apa schimbat zilnic: intr-un bazin au murit 2 pui intr-un interval de 3saptamani, in cel de-al doilea 1-2 pui, zilnic, cu un maxim de 6 pui pe zi. Am incercat, in ordine: ridicarea temp. la 32grade, sare, albastru de metilen, praziquantel. Nici o imbunatatire.

       Pentru ca e a doua oara cand ma lovesc de problema asta, m-am hotarat sa va impartasesc din ce am gasit pe net. Mentionez ca nu se vrea un articol aprofundat (ramane ca cei interesati sa caute mai multe informatii), dar ma gandesc ca ar putea fi de ajutor celor care asista neputinciosi la decesul in masa al puilor, fara un motiv aparent.

       Pe scurt: dupa ce intr-un numar mare de crescatorii din state s-au inregistrat mortalitati de pana la 90% la puietul de 3-4 saptamani si dupa ce au fost trimisi cativa pui din fiecare crescatorie la analize de laborator, s-a ajuns la concluzia ca vinovatul se numeste CRYPTOBIA IUBILANS. Foarte asemanator cu spironucleus (a si fost confundat cu acesta si tratamentele au fost in consecinta), e foarte greu de vindecat. Se pare ca cele mai bune rezultate au fost obtinute cu DIMETRAZOL (80mg/litru, timp de 3 zile).

       S-au incercat tratamente cu: metronidazol, levamisole, formalina etc, dar fara rezultate notabile. Se recomanda tratarea reproducatorilor, dat fiind faptul ca ei sunt cei ce transmit boala puilor.

       

       

       nota (ADX): pentru discutii si comentarii va sta la dispozitie forumul DCR