Schimb automat de apa

DIY

by marius.a

Cateva detalii cu privire la componentele necesare punerii in practica.

E1 - electrovalva pentru apa, contact normal inchis. Electrovalva se deschide (permite trecerea apei) atunci cand este aplicat un curent pe bornele acesteia. Cand nu mai primeste alimentare revine in stare initiala (contact normal inchis).

WLC - Water Level Controller. Controleaza nivelul apei din acvariu. Este prevazut cu doi senzori ce vor fi pozitionati in acvariu, senzori ce vor monitoriza nivelul apei indicand controllerului momentul la care trebuie sa porneasca si sa opreasca pompa. Senzorii sunt de fapt doua float switch-uri.

P - pompa ce va doza apa din vasul de decantare catre acvariu. Este comandata de WLC.

T - timer digital. Controleaza momentul din zi (saptamana) in care se doreste efectuarea schimbului de apa. WLC poate fi alimentat si acesta din timer pentru a nu consuma energie.

WLS - Water Level Sensor. Va fi folosit pentru a determina momentul in care se doreste inchiderea electrovalvei E1.

      Inainte de a incepe descrierea propriuzisa a functionarii sistemului, cateva observatii sunt necesare:

- intregul sistem poate fi alimentat printr-un UPS pentru evitarea situatiilor gen pana de curent.

- vasul de decantare poate fi pus si acesta pe un sistem de alimentare automata cu apa.

- este foarte important ca debitul apei evacuate din acvariu (scurgerea catre canalizare) sa fie mai mare decat debitul apei pompate in acvariu.

- senzorul (float switch-ul) lui WLS va fi pozitionat sub senzorul ce indica controllerului WLC nivelul la care se doreste alimentarea pompei de apa P.

- teava (sau furtunul) prin care se va scoate apa din acvariu este amorsata.

 

Pasul 1 (Inaintea efectuarii schimbului automat de apa)

Timerul ajunge la momentul in care se doreste efectuarea schimbului de apa.

 

 

Pasul 2

WLS este alimentat. Detecteaza faptul ca nivelul apei din acvariu este peste nivelul senzorului acestuia. Conditie necesara si indeplinita pentru a alimenta electrovalva E1. E1 se deschide si va permite scurgerea apei spre canalizare prin teava (sau furtun) amorsata. Nivelul apei din acvariu incepe sa scada. Senzorul lui WLC care detecteaza faptul ca acvariu este plin asi schimba starea insa controllerul nu comanda inca pompa de dozare a apei.

 

 

Pasul 3

Nivelul apei din acvariu ajunge in dreptul senzorului ce indica controllerului WLC faptul ca trebuie sa alimenteze pompa P.

 

 

Pasul 4

Pompa de apa este alimentata si incepe dozarea apei catre acvariu. Datorita faptului ca debitul de scurgere al apei din acvariu este mai mare decat debitul apei pompate catre acvariu nivelul apei va continua sa scada si va ajunge in dreptul senzorului din acvariu al lui WLS. WLS intrerupe alimentarea de pe electrovalva (si o mentine intrerupta), aceasta revenind in stare initiala (contact normal inchis), evacuarea apei din acvariu este oprita.

 

 

Pasul 5

Nivelul apei din acvariu va creste pana ce va ajunge la nivelul la care este pozitionat senzorul lui WLC ce indica "acvariu plin". In acest moment cei doi senzori ai lui WLC ajung din nou in aceeasi stare, si anume starea ce comanda WLC sa taie alimentarea de pe pompa de apa.

Schimb de apa efectuat. Vasul de decantare poate fi pus si el pe un sistem automat de alimentare cu apa.