Despre parazitii intestinali la discus
viermii plati (partea I)

patologia discusilor - cestode

autor: "fishdisease"  

       Parazitul din imagini este un cestod, adica un vierme plat. Acesta a fost eliminat de un discus, in urma unei alimentatii cu mixtura bogata in usturoi si, fapt intalnit mai rar, a fost recoltat intreg, fara sa se rupa. Explicatia eliminarii complete ar putea fi data de anumite teorii, conform carora, cestozii isi desprind scolexul de peretele intestinal si migreaza de-a lungul tubului digestiv al gazdei, in functie de stadiul de hranire a acesteia; in astfel de momente, un tranzit accelerat, cauzat de iritatia intestinului produsa de vierme, poate angrena parazitul catre extremitatea terminala a intestinului, catre anus, acesta putand fi eliminat complet.

corp cestod 
corp cestod 
scolex cestod 
ou cestod 

 
 
       Daca ar fi vorba de un mamifer, as spune ca face parte din familia Mesocestoididae, pe baza scolexului prevazut cu 4 ventuze nearmate cu carlige, cu aspect de cupa (poza 3), pe baza aspectului strobilei (corpului) care prezinta median, pe fiecare proglota (formatiuni din care este formata strobila), aparatul genital dispus median (poza 1 si 2) si pe baza oualor (poza 4) lipsite de aparat piriform, de forma sferica. Fiind insa vorba de un peste (discus symphysodon), la care parazitologia este o stiinta cu totul aparte, existand mii de specii de viermi si nu ma hazardez sa spun familia careia-i apartine. Cei mai mari specialisti din Europa pe viermi la pesti sunt cehii de la Ceske Budejovice, carora, probabil ca le voi trimite parazitul pentru o identificare exacta.

 
         Important de mentionat este faptul ca cestozii sunt biohelminti, adica viermi care au nevoie de gazde intermediare in realizarea ciclului lor biologic, iar aceste gazde intermediare sunt organisme care intra uzual in hrana pestilor, precum: tubifex, chiromonidae, dafnii etc ...adica hrana vie

 
         Tratamentul: cel mai bun cestodicid este Praziquantel (Droncit), care se gaseste atat in compozitii comercializate special pentru pestii de acvariu (Sera - Tremazol, JBL - Gyrodol, Aquarium Munster - Dacty-mor) cat si in compozitii comercializate pentru alte animale de casa, precum Drontal Plus, folosit la caine, care prin compozitie (praziquantel, pirantel, febantel) asigura un spectru antihelmintic complet.

 
 
       nota: pentru discutii si comentarii va sta la dispozitie forumul DCR