Ca sa vezi ce problematic e sa reproduci Discusii!
Bravo! Mult succes in continuare. Ai pornit cu dreptul.
Nu te culca pe lauri, asta-i doar un inceput reusit, ce-i mai greu iti sta in fata!
Nu te baza pe nauplii primiti de la prietenul tau. Fa-ti cat mai repede propriii nauplii si nu lasa puii la parinti mai mult decat pana cand vezi ca se pot hrani singuri, altfel iti vor ucide viermii de branchii, poate, chiar toti puii!
O disciplina de fier va fi necesara ca sa reusesti sa mentii hranirea puilor la un nivel normal.
Eclozarea naupliilor nu-i o treaba simpla, ci una care cere multa atentie. Trebuie sa sti in ce conditii eclozeaza nauplii intr-un anumit timp, pentru ca depinde de temperatura, salinitatea si iluminarea apei si de provenienta oualor.
Unul dintre lucrurile cele mai importante este sa-ti notezi acribic data si ora la care ai pornit o cultura noua. Pornirea noii culturi depinde de timpul cat dureaza eclozarea.
Din cauza ca consuma energie pentru inot scade valoarea nutritiva a naupliilor continuu pana aproape de zero cand au 10 ore de la eclozare. Intre eclozarea primilor si ultimilor nauplii trec ca. 3-4h.
Asta inseamna ca dupa cel mult 15 ore de cand au eclozat primii trebuie sa ai altii proaspat eclozati dintr-o alta sticla. Numarul sticlelor este dictat de timpul cat dureaza eclozarea.
Daca pornesti o cultura la ora 06.00 si eclozarea incepe dupa 24 h, ai a doua zi la ora 07.30 posibilitatea sa separi primii nauplii de coji si oua neeclozate. Acesti primi nauplii sunt cei mai buni pentru pui inca foarte mici. Ca sa obtii alti nauplii dupa 15 h, trebuie sa pornesti a doua cultura dupa ca. 12-14 h, numarand de la ora pornirii primei culturi.
Ideal ar fi sa dureze eclozarea 12 h, ca sa poti porni culturile in fiecare zi la aceeasi ora, dimineta si seara, ca sa ai cate o noua cultura eclozata din 12 in 12h. Din pacate asemenea eclozari se obtin foarte rar, pentru ca timpul eclozarii depinde nu doar de conditiile de eclozare ci si de provenienta si calitatea oualor, asupra careia ai doar putina influenta, pentru ca n-ai intotdeauna o varietate suficienta din care sa poti alege.
Exista diferente mari si intre dimensiunile naupliilor, in functie de provenienta, aceasta avand importanta deosebita pentru hranirea cat mai timpurie, de care depinde posibilitatea de a desparti puii cat mai din timp de parintii care transmit puilor paraziti de branchii incepand, probabil, din prima zi in care incep puii sa se hraneasca, chiar daca inca nu au branchiile formate complet.
Exemplul anterior este doar un indrumator pentru calculul timpului pornirii culturilor. Calitatea naupliilor nu este singurul factor care influenteaza dezvoltarea puilor, ci doar unul din mai multi. Daca, cum este cazul obisnuit, nu pot fi hraniti la intervale de timp ideale, este folositor sa se stie ca se poate face un compromis, pe atat de daunator pe cat de folositor pentru pui, prin faptul ca nauplii pot fi mentinuti in viata pana la 8 ore, fara ca puii sa fie expusi unui risc prea mare.
Riscul consta in cresterea duritatii apei intr-un timp mai scurt decat cel ideal, pentru a da posibilitatea naupliilor sa traiasca mai mult in apa dura decat in apa moale, care ar fi totusi mai buna pentru pui. Daca puii au ce manca timp de 6-7 h, vor rezista fara hrana pana la o noua hranire urmata la 8-10 h dupa prima.
Problema care apare in asemenea cazuri este ca o mare parte dintre pui nu se opresc la timp din mancat. Am avut ocazia, ce-i drept o singura data, sa observ un pui de cateva zile, care avea abdomenul spart de plin ce era, iar puiul manca mai departe.
Acesti pui sunt, din pacate, cei care, daca ar beneficia de o ingrijire adecvata, ar deveni cei mai mari si mai rapizi in crestere. Este una dintre cauzele pentru care mor cei mai buni.
Separarea naupliilor de coji goale si oua neeclozate:
Se opreste aerarea. Dupa ce se aseaza nauplii la baza sticlei, ca. 5 min., se aspira o parte considerata necesara cu cat mai putina apa sarata si se muta intr-un recipient ingust, 2-3 cm, inalt de ca. 10 cm, cu fund plat si se completeaza pana la plin cu permeat, apa distilata sau demineralizata.
Se pozitioneaza tubul/paharul inalt in pozitie inclinata la ca. 45° fata de orizontala si se asteapta sedimentarea. Se inclina tubul putin si foarte incet in sens opus, in asa fel incat sa ramana cojile si ouale unde erau, iar nauplii sa ajunga prin miscarea proprie in partea opusa, de unde pot fi aspirati.
Pentru reusita operatiei de separare este nevoie sa existe in tub un procentaj de ca. 20% apa sarata si 80% permeat.
Exista
bureti care absorb prin efect capilar apa cata ar incapea in ca. 90% din volumul unui vas cu aceleasi dimensiuni.
Cei mai moi sunt cei mai buni!
Daca se aspira nauplii si se lasa sa curga cu apa pe un asemenea burete se obtin aproape instantaneu nauplii gata de dat la pui, fara apa sarata.
Este metoda de care fac uz de cativa ani.