It is currently Thu Mar 28, 2024 11:44 am

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: UPS!
PostPosted: Tue Jan 12, 2016 5:33 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue May 12, 2015 12:33 pm
Posts: 125
Location: Zalau
Va salut colegi discusari!

In Noiembrie 2015 am inceput un proiect cu discusi intr-un acvariu de 450 litri (Juwel Rio 400).
Echipamentele care functioneaza momentan sunt:

- 1 x filtru extern Fluval 404
- 1 x filtru extern Fluval 406
- 1 x Pompa aer Tetratec APS 300 (doua iesiri)
- 1 x incalzitor JBL Protemp 300 cu protectie la schimb de apa (functioneaza excelent, recomanda cu caldura)

Deoarece in trecut am avut un "accident" la vechiul acvariu de 300 litri brut va descriu ce s-a intamplat si cum vreau sa exclud pe viitor un posibil "accident" :

Intr-o zi ca oricare ma suna nevasta si imi zice ca s-a luat curentul electric. La care eu ii raspund sa nu isi faca probleme deoarece daca nu e luat mai mult de 30 minute nu prea are ce sa sa intample cu acvariul.
Dupa 10 minute ma suna ca totul este OK, electricitatea s-a redat si filtrele "bazaie" si pompa de aer baga aer in acvariu.

Insa dupa alte 15 minute ma suna disperata ca, "curge apa din acvariu". Binenteles reactia mea nu a fost chiar asa de panicata ca sa glasul ei (se simtea stresul in aer) si i-am zis ca este imposibil. Dupa o lamurire de 5 minute a inteles ca nu din acvariu curge si am rugat-o sa verifice filtrele (cele descrise mai sus) si tevile de IN/OUT.
Imediat ce a deschis dulapul de la filtre a observat apa chiar si pe parchet (deja 3 cm din acvariul de 300 litri era in casa).
I-am explicat cum sa opreasca filtrele (bagate in prelungitor cu buton de oprire) dar panicata fiind a fost foarte greu sa o fac sa inteleaga ceva. Ea vedea doar apa prin casa. Dupa cateva secunde a oprit filtrele dar apa in continuare a "tasnit" cel putin din cate descria ea. Intr-un final a identificat ca apa curge de la filtrul extern Fluval 406 (pus in functiune de nou in urma cu 2 luni). Am explicat repede cum sa inchida robinetul de la sistemul Aqua Safe al Fluval dar nu a inteles si a recurs sa puna filtrul de 15+ kg intr-un lighean si sa toarne apa din lighean intr-o galeata. Solutie acceptata de mine pana ajung acasa.

Norocul a fost sa fiu la birou si nu in deplasare prin tara, dar, urmand o viata foarte sedentara am decis sa ma deplasez la serviciu cu bicicleta(~8km de la locuinta si la partea opusa a orasului) si eu in momentul in care m-a sunat deja eram la ~1,5-2 km de firma cu bicicleta. Vazand ca nu se descurca cu inchiderea robinetului m-am intors, am urcat in masina de serviciu si in 5 minute am parcurs orasul si m-am urcat la etajul 5 unde locuiesc (in mod normal imi ia 15-18 minute acest traseu....l-am facut in 5 minute si nu sunt mandru de acest lucru!).

In fine, ajungand acasa acvariul golit cam 15 cm din inaltima toata de 50cm. Dupa calculele mele 100 litri apa... Ce a urmat in casa si cu veciunul de jos nu va mai plictisesc ca stiti voi majoritatea...ati trecut prin astea macar o data.

Si acum revenind la problema topicului:

Filtrul a crepat (capacul) la revenirea electricitatii. Motivul presupus, la redarea electricitatii probabil la pornirea filtrului/pompei s-a format o presiune mai mare in filtru si asta a cauzat creparea capacului. Nu exclud si un defect de fabricatie a filtrului!

Ca sa preintampin problema am decis achizitionarea unui UPS care sa ma ajute in cazul in care s-e opreste curentul electric. Precizez ca foarte rar se intampla acest lucru 1-3 cazuri pe an si maxim 10 minute, dar se intampla.

Am cumparat un UPSv marca Wanmarkt. La pornirea noului setup am introdus un prelungitor in el si in prelungitor cele doua filtre + pompa de aer.

Problema intampinata este ca la "luarea curentului electric" (intentionat de catre mine) acesta cupleaza instantaneu dar, filtrele scot un zgomot foarte nasol si parca merge sacadat/intrerupt.

O prima problema pe care a semnalat-o Dl. Ioan esta curentul scos de UPS care ar fi incompatibil cu pompele noastre cu motor prin inductie (sper sa nu fi gresit la termenul acesta) si ca UPS-ul nu scote curent alternativ!?

Asa ca rog un coleg care cat de cat se pricepe la electricitate/electronica sa ma ajute ce anume ar trebui sa fac sa remediez problema?

Cineva a pomenit de un condensator care ar putea regla aceasta problema, personal nu stiu despre ce este vorba.


Sper sa ma puteti ajuta si de ce nu prin acest thread sa ajutam si altii care probabil se confrunta/s-au confruntat cu aceasta problema legat de utilizarea UPS in acvaristica.

Va multumesc anticipat!

_________________
"Nu tot ceea ce poate fi numărat contează şi nu tot ceea ce contează poate fi numărat." - A. Einstein


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: UPS!
PostPosted: Wed Jan 13, 2016 4:19 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 16, 2010 11:11 pm
Posts: 2615
Location: 25826-St. Peter-Ording
Un UPS cred (nu stiu sigur!) ca contine unele montaje electrice si electronice, care permit setari si automatizari, un incarcator pentru acumulator, acumulatorul propriuzis si un convertor care converteste tensiunea continua a acumulatorului, probabil de 12V sau alta tensiune scazuta, in tensiune alternativa de ca. 225V.
Problema este ca tensiunea alternativa debitata de convertor nu scade si creste uniform, sinusoidal, cum este la priza casnica, ci apare si dispare brusc, in forma de trepte, ceea ce produce in motoarele electrice impulsuri prea puternice de camp magnetic.
In loc sa schimbe polii magnetici uniform, reducand si crescand intensitatea campului magnetic si producand o miscare de rotatie cu viteza uniforma, se produce la fiecare aparitie si disparitie a tensiunii un impuls magnetic mai puternic decat cel pentru care este dimensionat motorul. Aceste impulsuri nu imping rotoarele lin, ci le lovesc ca un ciocan, solicitand toata constructia peste limite. Fuliile pompelor au joc pe rotor, ca sa nu franeze pornirea miscarii de rotatie. Aceasta deja solicita ansamblul extrem, dar daca pornirea se mai si produce prin lovire, iar aceste lovituri se continua pe tot timpul functionarii, este usor de imaginat la ce solicitare este supusa toata pompa, atat electric
cat si mecanic.
Iti trebuie un condensator care se incarca atunci cand apare tensiunea si se descarca atunci cand dispare tensiunea din convertor, ca sa transforme treapta in sinusoida.
Tipul condensatorului trebuie sa fie adaptat la puterea si tensiunea livrata de convertor, deci ar fi mai potrivit sa se ocupe un electronist de executie, pentru ca va fi nevoie si de o bobina, care trebuie si aceasta sa fie adaptata la sistem.
Toate aspiratoarele moderne au condensatorul si bobina, sau alt sistem de transformare a treptei, produse de triacul care regleaza viteza motorului, in sinusoida.
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: UPS!
PostPosted: Wed Jan 13, 2016 9:16 am 
Offline

Joined: Mon Nov 23, 2015 10:22 pm
Posts: 40
Location: constanta
eu am patit la fel la un ups normal de calculator...
dar mi am luat un ups de centrale termice, special conceput sa lucreze cu pompe, bine gandit, se leaga la baterie auto, mufe, cabluri conectori calumea. Eu personal am renuntat la tot felul de improvizatii. eu am doar filtrarea si oxigenarea pe ups, consider ca incalzitorul nu are nici un rost.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: UPS!
PostPosted: Fri Jan 15, 2016 12:31 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Apr 26, 2012 3:58 pm
Posts: 604
Location: Pitesti
Si eu folosesc tot d`ala pentru centrale + baterie masina. De preferat este sa il folositi cu baterie fara intretinere.

_________________
Am un deosebit respect pentru berea blonda si rece!:D


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: UPS!
PostPosted: Fri Jan 15, 2016 12:43 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue May 12, 2015 12:33 pm
Posts: 125
Location: Zalau
Stimate @Ioan,

Multumesc pentru informatiile vaste, foarte folositoare!

Intamplarea face sa lucrez la o companie care importa si baterii de tot felul, inclusiv cele industriale. Da intradevar daca vrei sa tina mult bateria, 9-10 ani, atunci iti trebuie o baterie industriala stationara - fara intretinere. Aceste rezista la 900-1000 cicluri descarcare / incarcare + se poate descarca pana la 0% fara sa ii scurtezi durata de viata.
La bateriile auto (baterii de pornire) dupa 3-5 cicluri descarcare/incarcare sub 10V poti sa o arunci deoarece de desprinde pasta de pe separatoare si face scrutcircuit. Practic o baterie auto sub 12,6V este considerata descarcata (scrie chiar si in certificatul de garantie).

Deci pana la urma daca nu rezolv mai cumpar un UPS de centrala termica + baterie.

Cand problema va fi rezolvata voi reveni cu rezultatul.

Va multumesc la toti!

_________________
"Nu tot ceea ce poate fi numărat contează şi nu tot ceea ce contează poate fi numărat." - A. Einstein


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: UPS!
PostPosted: Sat Jan 16, 2016 12:02 pm 
Offline

Joined: Mon Nov 23, 2015 10:22 pm
Posts: 40
Location: constanta
eu am un ups de centrale termice de 800w putere si o baterie de 55a. daca nu pui incalzitoarele, imi e foarte greu sa cred ca se va descarca complet vreodata. probabilitatea sa ai o pana de curent de peste 6-8 ore este destul de mica...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: UPS!
PostPosted: Mon Jan 18, 2016 3:13 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue May 12, 2015 12:33 pm
Posts: 125
Location: Zalau
Asa este @marinik. Merge si o baterie de pornire (tip auto) nu contest acest lucru. Dar cert este ca daca pui o baterie de tip stationara acesta iti ofera o putere mai mare (ma refer aici la timpul de descarcare) si o viata mai lunga a beteriei. Dar si bateria de tip pornire merge fara probleme, sa nu ma inteleaga cineva gresit, poate chiar merge 4-5 ani sau si mai mult. Am zis din punct de vedere teoretic, deoarece bateriile de care vorbesc sunt chiar concepute pentru sisteme UPS (si sunt fara intretinere)- partea proasta este ca sunt mai scumpe :(, fata de cele de pornire.

_________________
"Nu tot ceea ce poate fi numărat contează şi nu tot ceea ce contează poate fi numărat." - A. Einstein


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: UPS!
PostPosted: Tue Jan 19, 2016 12:55 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Apr 26, 2012 3:58 pm
Posts: 604
Location: Pitesti
Nu neglijati vaporii ce se degaja la bateriile pe intretinere cu acid. Deasemenea, dar nu cred ca putem generaliza, sa stiti ca exista probabiliatatea mai mare sa explodeze. In Decembrie 2015 la mine la munca un coleg a dat sa porneasca un utilaj ce avea o baterie auto pe acid si POC! A avut mare noroc si i s`au distrus doar hainele!!!
Este adevarat ca sunt mai scumpe cele fara intretinere, dar nu degaja nimic si sunt facute pentru asa ceva. Inclusiv producatorii de UPS`uri de centrala recomanda folosirea lor.
Astazi am facut comanda de baterie fara intretinere caci se cerea la mine. Actuala(tot fara intretinere) este pe duca de cand am luat`o. Ca tot este calda treaba si ca sa va faceti o idee de preturi: 50 Ah 12V 490 ron cu tva si transport inclus prin curier. Daca va intereseaza va dau link`ul pe pm sa nu se considere reclama.

_________________
Am un deosebit respect pentru berea blonda si rece!:D


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: UPS!
PostPosted: Tue Jan 19, 2016 2:38 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue May 12, 2015 12:33 pm
Posts: 125
Location: Zalau
Acum va spun din prisma experientei avute colegilor mei (se ocupa cu baterii de tot felul).
Baterie de pornire (auto pe acid) nu explodeaza doar asa. Ca sa explodeze trebuie un consumator foarte puternic, gen electromotor al motoarelor cu combustie interna.

Dar asa cum a zis si colegul @blu, bateriile pe acid (99% dintre cele auto) degaja vapori de acid sulfuric la incarcare/descarcare, care nu este de neglijat intr-o incapere inchisa.

De exemplu in industria alimentara (supermarketuri, fabrici de alimentare, fabrici de farmaceutice, etc.) nu este permisa utilizarea bateriilor de tip acid din cauza varorilor pe care le degaja. In aceste "zone" se folosesc exclusiv bateriile cu tehnologie GEL sau AGM (Absorbant Glass Material - acidul este absorbit de separatori si gelifiat, dar nu este tehnologie GEL). Aceste baterii sunt baterii de tractiune folosite in utilaje de curatat, electrostivuitoare, transpaleti electrici, etc.

Dar totodata la UPS-uri industriale (in telecomunicatii, data centere, sisteme de siguranta, sisteme de alarma, etc.) se folosesc exclusiv baterii cu tehnologia GEL de tip stationare - cele mai recomandate dotorita duratei lungi de exploatare, dar cu o astfel de baterie nu veti putea niciodata porni o masina deoarece nu are curent mare de pornire.

Sper ca m-am facut inteles bine si nu am omis nimic si va puteti face o idee.
Sper sa nu considere nimeni reclama sau altceva, doresc doar sa va ajut si sa aveti informatiile necesare inaintea achizitiei unui sistem UPS / Baterie necesara, scopul final acestui thread.

_________________
"Nu tot ceea ce poate fi numărat contează şi nu tot ceea ce contează poate fi numărat." - A. Einstein


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: UPS!
PostPosted: Tue Jan 19, 2016 8:55 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Mar 27, 2011 5:07 pm
Posts: 1094
Location: Zalau
Nu uitati ca noile baterii sunt capsate si nu mai permit nici un fel de evaporare.
Referitor la explozie, eu nu am auzit sau vazut vreodata despre o baterie care sa fi sarit in aer, eventual umflat din cauza exploatarii necorespunzatoare...da.

_________________
"Aproape toti oamenii pot face fata adversitatilor, dar daca vrei sa testezi caracterul cuiva, da-i puterea." -A. Lincoln


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Aripi spre viata
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group