It is currently Sun May 12, 2024 6:27 am

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Transmiterea bolilor la pesti
PostPosted: Fri May 20, 2011 1:08 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue Mar 15, 2011 9:55 pm
Posts: 145
Location: Oltenita
Am citit regulamentul care vizeaza "copierea" articolelor de pe net si cred ca nu incalc nicio regula.
Articolul este publicat pe un site public, forum.simplydiscus.com, autorul este Al Sabetta si inca nu a cerut bani pentru reproducerea materialului. Daca este in regula, mai pot traduce articole interesante.


Cand ne gandim cum dobandeste un peste o anumita boala, primul lucru care trebuie sa ne vina in minte este ca pestii sunt vertebrate, la fel ca noi oamenii si caile de transmitere a bolilor care ar infecta un om sunt aceleasi si pentru pesti.

Agentii patogeni virali si bacterieni se transmit de la peste la peste in mare masura in acelasi mod cum se transmit de la om la om. Singura diferenta este ca un om este infectat cand respira aer contaminat, in timp ce pestii sunt infectati cand respira in apa contaminata. Pentru om, punctul infectiei in asemenea boli este aparatul respirator. De acolo, agentii patogeni se intind cateodata spre alte zone. In cazul pestilor, punctul initial al infectiei este suprafata branhiala.. In acest punct pestele este expus continuu agentilor patogeni din apa pentru ca este locul unde apa este « filtrata » pentru a obtine oxigen.. De aceea pestii suferinzi de boli care ataca branhiile respira mai rapid sau nu isi folosesc unul dintre operculi. Cand bariera defensiva a tesutului branhial a fost compromisa, agentii patogeni pot ataca foarte usor si alte zone.

Alta modalitate prin care agentii patogeni pot imbolnavi un peste este prin piele. Asemenea oamenilor. In apa, infectia are loc cand bacteriile trec de vesmantul protector format de mucusul de la suprafata pielii. Dupa ce se intampla acest lucru, colonia de bacterii poate sa prospere, sa se inmulteasca si sa atace alte zone.

O persoana infectata in aceste moduri (prin aer sau prin piele) este izolata de restul populatiei pentru a permite tratarea bolii si pentru prevenirea infectarii altor persoane. Intr-un acvariu, caile de actiune trebuie sa fie aceleasi, din acest motiv au luat nastere asa-zisele « acvarii de carantina ».

In plus fata de aceste doua cai de transmitere a bolilor, mai este una care foloseste materiale contaminate. Materialele contaminate reprezinta orice lucru care poate transporta agenti patogeni de la o gazda la alta sau dintr-o locatie in alta. Un exemplu ar fi o persoana care are 2 acvarii. Un acvariu este infectat cu Columnaris ( http://www.aquarium.go.ro/sanatate/boli ... ase09.html ), celalalt nu. In timp ce trateaza acvariul infectat, persoana se teme ca medicamentele sa nu-i omoare plantele, asa ca le muta in acvariul neinfectat. Peste cateva zile, infectia se intinde si la celalalt bazin, plantele jucand rolul de « material contaminat ». Practic, o picatura de apa transferata dintr-un acvariu in altul sau mana unei persoane care umbla in ambele acvarii poate raspandi virusii.

Din fericire, bacteriile care se simt bine in apa, de obicei nu se simt la fel de bine in aer, asadar raspandirea bolilor prin aer intre diferite bazine este putin probabila. Nu se exclude posibilitatea ca un virus sau o bacterie sa supravietuiasca indeajuns incat sa ajunga dintr-un acvariu in altul intr-o camera de 4 pe 4 metri. Temuta boala numita « ciuma discusului » se crede a fi transportabila in aer, din cauza rapiditatii cu care se transmite intre bazine. Problema aici este ca nimeni nu cunoaste perioada de incubatie a bolii. Daca este aceeasi ca la o raceala banala, pestele ar putea sa aiba boala cu 24 de ore inainte de avea simptome, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea de a NU fi transportabila in aer, ci purtata pe mainile sau echipamentul acvaristului.

Paraziti obisnuiti sunt transmisi din bazin in bazin pe echipament contaminat (minciog, ustensile de curatat, termometre, foarfeca, etc.), pe mainile acvaristului sau prin introducerea unui peste « purtator ». In multe cazuri, parazitii sunt externi, iar contactul pestelui cu apa este tot ce este necesar pentru ca infectarea sa aiba loc. Acesta este cazul parazitilor branhiali, a acarienilor, etc. In alte cazuri, parazitii trebuie sa fie inghititi de gazde. Acesta este cazul celor mai multi viermi. Aveti in vedere acest lucru cand aveti pesti care se hranesc de pe fundul acvariului.

Mai sunt unii paraziti care patrund in peste prin orice “deschizatura” gasesc si isi croiesc drum catre aparatul digestiv sau alte zone unde isi continua ciclul de viata. Aparatul digestic este un loc ideal pentru paraziti pentru ca este plin de nutrienti si ofera o cale ideala de a se raspandi, ca oua sau adulti, in fecale.

_________________
http://www.bluz.ro


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Aripi spre viata
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group