It is currently Thu Mar 28, 2024 11:41 am

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Ghidul cumparatorului de pesti Discus
PostPosted: Tue Apr 20, 2010 10:29 am 
Offline
User avatar

Joined: Mon Mar 22, 2010 12:34 am
Posts: 38
Ghidul cumparatorului de pesti Discus

Semnalmentele dupa care acvaristul trebuie sa se orienteze cind achizitioneaza acesta specie de pesti


De destule ori se intimpla ca, in entuziasmul achizitionarii unor noi exemplare de pesti, multi acvaristi incepatori or neinitiati intr-o anume specie sa nu observe unele nereguli la pestii doriti de ei, si sa treca neintentionat cu vederea peste unele semnalmente fizice sau de comportament nu tocmai specifice pestilor pe care doresc sa-i cumpere. Cu gindul de a ajuta acesti acvaristi in alegerea lor, m-am gindit sa prezint unele caracteristici generale dupa care eu ma ghidez cind cumpar pesti, inclusiv Discus.

Marimea pestelui
Marimea este, cred eu, factorul cel mai principal aflat in atentia cumparatorului, majoritatea acvaristilor incepatori ducindu-se dupa pestii cei mai mari. Pestii in varsta de doua-trei luni sint mult mai adecvati pentru achizitie. In primul rind, sint tineri, tineretea lor prezentind multe avantaje, printre care puterea de adaptare la noul mediu, cu sanse foarte mari de a se forma in perechi in bazinul acvaristului. Ca o regula generala, cind cumpar pesti, doresc sa-i achizitionez cit de tineri, cam in jurul varstei de trei luni. In general, ii aleg pe cei mai bine dezvoltati, fara teama ca e posibil sa aleg numai, or majoritatea masculi (nu mi s-a intimplat niciodata), dar daca unul sau mai multe specimene prezinta un colorit care ma intriga in mod deosebit, chiar daca sint mai putin dezvoltati, ii aleg pe aceia.

Culoarea pestelui
Culoarea pestilor este un alt factor spectaculos, menit sa incinte ochiul privitorului. Pestii virstnici avind culorile mai inchise, mai patrunzatoare, deci, posibil mai atragatori pentru acvaristii incepatori. Pestii tineri au un culorit luminoas, insa la unele specii, precum discusul, culorile doar se intrevad, si pentru siguranta este bine de vazut din ce parinti rezulta acestia - cumpararea acestor pesti tineri direct de la crescator prezentind avantaje evidente. La fel si achizitionarea lor de la un negustor ce isi alcatuieste invetarul de la crescatori locali renumiti. In prezent, pe piata mondiala exista varietati de discusi frumos culorati insa, din nefericire, parte din ei au un colorit indus hormonal or "imbunatatit" prin hranire cu mancare ce contine mult terpene (caroten). Un colorit general intunecat este un semn clar de stres cronic, cauzat de boala sau mediul in care pestii traiesc .

Corpul pestelui
In general, la toate speciile de pesti, corpul nu trebuie sa prezinte leziuni, zolzi lipsa, rani, ulgeratii, fungus sau inotatoare zdrentuite. Daca in partea superioara a ochilor si zona frontala a pestelui se zaresc mici gauri, este un semn ca pestele sufera de, asa numita, "boala gaurilor in cap." Deasemeni, pestii cu abdomenul supt si zona frontala subtiata, aproape ascutita, prezinta semne de malnutritie. Corpul discusului trebuie fie robust, sa aibe o forma rotunda, frumos-discoidala, bine proportionata in raport cu inotatoarele, aproape perfecta, fara deformari. Forma logitudinal-ovaloida a corpului este o caracteristica indezirabila la discus, corpul pestelui nemairotunjindu-se cind se mareste, ramanind oval pentru tot restul vietii, transmitindu-se genetic la generatiile descendente.
Deasemeni, forma ovala a corpului este o alta caracteristica indezirabila la discus, pestele asa ramanind pentru tot restul vietii - NU se mai rotunjeste cind se mareste. Cred ca unele imagini care sa complementeze acest ghid al cumparatorului ar fi de foarte mare ajutor pentru acvaristii incepatori cu aceasta specie.

Ochii pestelui
Se zice ca atunci cind te uiti in ochii unei persoane, ii vezi sufletul. Nu-mi dau seama cit este de plauzibila este aceasta zicala, dar stiu precis ca daca ma uit in ochii pestilor, si ii vad tulburi-alburii, nu este un semn de sanatate. Irisul si pupila ochilor pestilor trebuie sa fie limpezi, luminoase, iar in cazul discusului, specimenele cele mai cautate sind cele care au "albeata ochiului" de culoare rosie.

Dragosdiscus wrote:
Ar mai fi ceva: raportul ochi/corp. Spune multe despre varsta discusului si conditiile de crestere. Diametrul relativ mare al ochilor in raport cu corpul indica un exemplar mai in varsta decat pare, eventual un individ tarat, care nu va atinge standardele de talie si colorit. De regula, astfel de pesti ies in evidenta prin culori bine definite (datorita varstei) la un corp juvenil. Suferintele in "copilarie" pot marca pe viata un discus.


Respiratia pestelui
Respiratia normala a pestilor se desfasoara intr-un ritm calm, constant. Respiratia rapida, agitata, poate fi un semn de boala, paraziti, panica or stres acut.

Apetitul pestelui
Intotdeauna cind cumpar pesti, de apa dulce sau marini, rog negustorul sa-i hraneasca putin in prezenta mea. Daca pestele devine alert la introducerea mancarii in apa, se indreapta relativ repede spre ea si o consuma cu pofta, sansele ca pestele sa fie intr-o buna stare de sanatate sint foarte mari. Daca pestele nu este vizibil interesat de mincare, raminind pasiv, nu cumpar acel specimen - sansele unei stari avansate de stres, or chiar a unor boli sau paraziti interni sint destul de crescute.

Escrementele pestelui
Poate suna bizar, dar un studiu vizual sumar al fecalelor pestilor poate dezvalui cauzele unor probleme de sanatate interna care, altfel, pot fi trecute cu vederea chiar si de un acvarist mai avansat. Escrementele compacte, scurte si de culoare bej-maroniu-inchis sint semne ca pestele este sanatos, insa daca fecalele sint lunguiete, subtiri si albicioase, este foarte posibil ca discusul sa fie infestat cu paraziti interni.

Inotul pestelui
Un peste sanatos inoata degajat in masa apei, fara eforturi vizibile. Inotatoarele stau in pozitie erecta, si se misca lin si regulat. Pestii cu un inot nervos, agitat or excesiv de molcom, sau care stau retrasi in colturile bazinului, cu inotatoarele lipite de corp, nu sint pesti sanatosi.

Comportament general
In final, mai uit la comportamentul general al pestelui. Daca acesta nu prezinta semne vizibile de stres sau boli, inoata detasat in masa apei, e alert, maninca bine, interactioneaza normal cu ceilalti pesti din bazin si pare ca, in general, se simte bine in mediul sau -desi nu este intotdeauna o garantie ferma- sint relativ confident ca fac o achizitie buna.

Am speranta ca acest foarte sumar ghid va ajuta acvaristul sa faca o alegere intr-o mai buna cunostinta de cauza. Deasemeni, pentru perfectionarea acestuia, rog si alti acvaristi experimentati sa adauge or completeze din experienta lor ceea ce probabil n-a fost mentionat.

simi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ghidul cumparatorului de pesti Discus
PostPosted: Tue Apr 20, 2010 10:33 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 16, 2010 9:42 pm
Posts: 1785
Location: Busteni - Prahova/Brasov
De multe ori forma pestilor din magazin lasa de dorit pentru ca cei care au magazine nu le acorda suficienta atentie sau nu detin cunostinte sa-i mentina intr-o stare buna de sanatate. In general cu cat sta pestele mai mult in magazin cu atat devine mai alungit. Nu e o regula bineinteles. Acesti pesti care au suferit carente, stagnari in crestere etc. nu vor transmite forma descendentilor pentru ca nu e o caracteristica genetica.

_________________
Album
Video
Discusi, filtre, oua de artemia, astaxantina
0723663680

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ghidul cumparatorului de pesti Discus
PostPosted: Tue Apr 20, 2010 10:35 am 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Fri Feb 12, 2010 9:28 pm
Posts: 2216
Location: Bucuresti
de asemenea, sunt de evitat "triunghiurile" si cei cu inotatoarele sau ochii prea mari fata de dimensiunile corpului.

_________________
Regulamentul General DCR
I'm back, mai e cineva pe aici?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ghidul cumparatorului de pesti Discus
PostPosted: Tue Apr 20, 2010 10:35 am 
Offline

Joined: Thu Feb 18, 2010 12:50 pm
Posts: 172
Location: Targoviste
Regula generala:
Crescatori romani (nu nationalitatea conteaza ci calitatea). Prin natura lucrurilor vor "tine la firma", asa ca multe din posibile tare sunt eliuminate. Mai este vorba si de conditiile de crestere. In tara, majoritatea apelor de retea sunt dure, iar pH lejer peste 7, adica la opusul conditiilor "ideale" ale discusului (ghilimelele le intelegeti). Un peste venit dintr-o ferma (de regula asiatica) cu interes pur comercial, din motive de productie, va fi crescut in conditii ca la carte, mai putin hrana (tubi la greu ca face pestele repede mare, plus ceva carotene, ca cel rosu se da bine). Rezultatul este un peste mare, stralucitor, dar vai de mama lui, pe care ne straduim sa-l crestem in apa noastra cea de toate zilele, cu mai mult sau mai putin succes.

_________________
Hope for the best, expect the worst.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ghidul cumparatorului de pesti Discus
PostPosted: Tue Apr 20, 2010 10:37 am 
Offline

Joined: Fri Feb 26, 2010 8:53 am
Posts: 8
Location: Baia Mare
Cam asta-i si parerea mea :good2:


Dragosdiscus wrote:
Un peste venit dintr-o ferma (de regula asiatica) cu interes pur comercial, din motive de productie, va fi crescut in conditii ca la carte

Adica in conditii imposibil de reprodus in acvariile noastre, de aici toate problemele .......


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ghidul cumparatorului de pesti Discus
PostPosted: Tue Apr 20, 2010 10:40 am 
Offline
User avatar

Joined: Sat Feb 20, 2010 10:11 am
Posts: 1662
Location: Focsani
Eu nu as cumpara ( nu zic niciodata deoarece daca chiar imi place un peste il cumpar icon_mrgreen ) discusi de import care nu au minim 8 cm cu tot cu coada . Zic acest lucru dintr-un singur motiv :
Daca iti cumperi un peste de 5-6 cm adus din import trebuie sa iei in consideratie ca acel peste nu a fost hranit minim 4 zile si asta daca presupunem ca dupa ce a ajuns in bazinul importatorului a mincat inca de a-2-a zi cea ce din ce am vazut eu nu prea se intimpla . De cele mai multe ori cele 4 zile fara mincare se transforma in 6 - 8 ....10 zile sau chiar mai mult ori lucrul asta influenteaza destul de mult un pui de discus de doar 5-6 cm . Acelasi lucru se intimpla si cu pestii de 10-12 cm dar ei nu resimt prea tare un post de o saptamina

_________________
poze


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ghidul cumparatorului de pesti Discus
PostPosted: Tue Apr 20, 2010 10:42 am 
Offline
User avatar

Joined: Mon Feb 22, 2010 7:33 pm
Posts: 1871
Location: Constanta
Cel mai important lucru atunci cand primesti discusi care au stat cateva ore in punga de transport este acomodarea cu pH-ul.In punga de transport devine acid datorita aglomerarii si timpului.Daca aclimatizarea iti ia 1 ora tot este posibil ca odata bagati in bazin sa li se franjureze coditele si sa li se albeasca ochii(macar putin).Eu le fac un pH acid(cam 5,5-6) in bazin si dupa 1 ora incep sa manance.Duritatea apei nu are importanta.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ghidul cumparatorului de pesti Discus
PostPosted: Tue Apr 20, 2010 10:43 am 
Offline
User avatar

Joined: Sat Feb 20, 2010 10:11 am
Posts: 1662
Location: Focsani
Am avut de citeva ori ocazia sa vad discusi de import abia despachetati . Acei discusi probabil ca sunt tranchilizati pt a nu se stresa cu anumite substante care nu isi pierd efectul imediat ce ii introduci in acvariu . Unii mai stau culcati pe o parte chiar si doua trei zile dupa ce ajung la destinatie . Cei mai multi nu maninca nimic a 2 a zi dupa ce ajung . Importatorul pe care il cunosc incerca sa le dea de mincare abia dupa 2 zile de la import .De asta am zis in postul anterior ca pestii nu maninca minim 4 zile :
- Minim cu o zi inainte de transport nu sunt hraniti (uneori chiar 2 zile )
- O zi cel putin dureaza impachetarea transportul si despachetarea (in general chiar doua zile )
- Inca o zi sau doua dupa ce ajung iar nu maninca nimic .

Deci daca sunt perfect sanatosi (si de multe ori se imbolnavesc dupa ce ajung ) si se adpteaza la conditiile oferite de importator inca de la incepu pestii tot fac foamea 4 zile . Din cauza asta si importatorii (cel pe care il cunosc eu cel putin) prefera sa nu aduca pesti prea mici la care in general are si pierderi mai mari . Cu toate ca uneori lumea crede ca un importator habar nu are ce sa faca cu un discus bolnav iar cei care ajung bolnavi mor va zic eu ca sunt si importatori care stiu mult mai multe despre cum se trateaza discusii decit un discusar obisnuit....altfel nu ar rezista pe piata . De asta eu recomand ca atunci cind cumparati discusi si se imbolnavesc sau ii imbolnavesc pe ai vostri mergeti la importatorul respectiv (fara sa ii sariti la git
icon_smile chiar daca asta e primul impuls cu toate ca nu e numai el de vina ca nu s-a respectat carantina) si cereti un sfat

_________________
poze


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ghidul cumparatorului de pesti Discus
PostPosted: Tue Apr 20, 2010 10:43 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 16, 2010 11:11 pm
Posts: 2615
Location: 25826-St. Peter-Ording
Daca cumperi pestii sanatosi nu mai ai ce sa reprosezi vanzatorului. Tot ce urmeaza dupa ce i-ai cumparat cade in raspunderea ta. Se subintelege ca trebuie sa stii, ca cumparator, ca pot sa existe intotdeauna germeni patogeni la care pestii cumparati sunt imuni, dar cu care se pot infecta alti pesti care nu sunt imuni la germanii adusi. Carantina si masurile de precautie cad in sarcina cumparatorului, pentru ca-i este imposibil vanzatorului sa stie ce se va intampla in acvariile cumparatorului. Este absurd sa ceri vanzatorului o garantie pentru ce se intampla dupa ce ai dus pestii acasa si i-ai pus in contact cu alti pesti, acvarii sau ustensile folosite la alti pesti.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ghidul cumparatorului de pesti Discus
PostPosted: Tue Apr 20, 2010 10:44 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 16, 2010 9:42 pm
Posts: 1785
Location: Busteni - Prahova/Brasov
Vina e impartita de-a lungul lantului de productie-distributie al pestilor. Daca o "veriga" nu-si face treaba cum trebuie apar probleme. Din experienta mea cu proprietari de pet-shop marea majoritate(a nu se intelege ca toti) sunt "habarnisti" in realitate, chiar daca vorbesc repede si folosesc cuvinte "profi"

_________________
Album
Video
Discusi, filtre, oua de artemia, astaxantina
0723663680

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Aripi spre viata
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group